Duvar ve kolonları çatlak okulda, bilirkişi inceleme yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eskişehir'de, duvarında çatlak oluşan bir ilköğretim okulunda bilirkişi ekibinin yaptığı inceleme sonrasında binanın yıkılma tehlikesinin bulunmadığı tespit edildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, yıkılma tehlikesi bulunduğu iddia edilen Yenidoğan Mahallesi'ndeki Mehmet Ali Yasin İlköğretim Okulu'nda İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Boysal ve Jeoloji Mühendisi Selahattin Kılıç ile birlikte incelemelerde bulundu. Okuldaki bin öğrenciden 525'inin eğitim gördüğü binanın sadece bir duvarında oluşan çatlağın sebebinin, logar suyunun zemini şişirmesinden kaynaklandığı ve tehlikeli bir durumun olmadığı saptandı.

Milli Eğitim Müdürü Dindar, bahse konu okulla ilgili bir yıl öncesine kadar bir takım çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Osmangazi Üniversitesi İnşaat Bölümü ile çalışmalarımız devam ediyor. 2007 yılındaki program içinde buraya bir 18 derslikli bina kazandırmak yönünde çalışmalarımızı yapmıştık. 1959 yılı yapımı olan binayı güçlendirme düşüncesiyle Osmangazi Üniversitesi'nden 2006 yılı Aralık ayında istediğimiz cevap, yaklaşık Mart ayında geldi. Cevap gelinceye kadar biz de

yapım programımızdaki olan okulların yerlerini tespit ettik. Bu binayı da beklemeye aldık. Ancak, yığma bina olduğu için buraya güçlendirme için çok büyük masraf çıkacağı belirtildi. Teknik ekip, hafta sonu zeminde iyileştirme yapacak. Zaten öğrenci yoğunluğu sebebiyle 2008 senesinde biz bu binayı yıkıp, yerine 18 derslikli blok yapmayı kararlaştırmıştık" dedi.

Tehlikeli bir durumun olmadığını vurgulayan Ertuğrul Dindar, velilerin rahat olmasını istedi.

İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Boysal ise, binada, zeminin şişme özelliği ve bütün havzanın suyunun bu bölgede toplanması ile yeraltı su seviyesinin en düşük seviyede olmasından kaynaklanan bir oturma olduğunu ifade ederek, "Yapı eski, 50 santim taş temel üstünde. Üzerinde ise 40 santim dolgu duvarlar var. Dolgu duvarlar olmasından dolayı zeminde hareket var. O hareketin giderilmesi lazım. Yapı çok tehlike arz edecek bir durumda değil. 2 günlük bir çalışmayla bu toparlanabilir. 1-2 saat içinde

projelendirmesini bitirip, cumartesi ve pazar günleri buradaki işlem tamamlanır. Öğrencilerin risk altında eğitim görmesi sözkonusu değil. Çünkü, ortada tehlikeli bir durum yok" diye konuştu.


Eskişehir'de Mehmet Ali Yasin İlköğretim Okulu'nda duvar ve kolonların çatlak olmasına rağmen, eğitim öğretime devam edilmesi öğrencileri ve velileri korkutuyor. Okulun geçen yaz yıkılıp yeniden yapılması gerekiyordu, ama çivi bile çakılmadı.

YENİDOĞAN Mahallesi'nde 250 öğrencisi bulunan 2 katlı Mehmet Ali Yasin İlköğretim Okulu, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Duvar ve kolonlarında çatlaklar oluşan okulda çocuklarının can güvenliğinin olmadığını belirten ve adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi şunları söyledi:

"Geçen yıl çocuklarımız yıkılma tehlikesi olan okulda eğitim gördü. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bize 2 katlı okulun yaz tatilinde yıkılıp 90 günde yenisinin yapılacağını söyledi. Ancak bu yapılmadı. Şimdi de ödeneğin 2008 yılında geleceğini, önümüzdeki yılın haziran ayına kadar çocuklarımızın burada eğitim göreceğini söylüyorlar. Çocuklarımızın can güvenliği tehlikede. Yetkililere durumu bildirdik, ancak bir sonuç alamadık. 100 metre mesafede Osmangazi Üniversitesi'ne ait eski fakülte binası 4 yıldır boş duruyor. Üniversite yetkililerinin bu binayı geçici olarak çocuklarımıza tahsis etmesini istiyoruz."

Mehmet Ali Yasin İlköğretim Okulu'nun biri 2 katlı ve yıkılma tehlikesi olan bir binası ile diğeri de 4 katlı ek binası bulunuyor. Duvarları çatlak olan 2 katlı binada ana sınıfı, 1, 2, 3, 4, ve 5'inci sınıflarda 250 öğrenci eğitim görüyor.

SIVAYLA KAPATTILAR

Öğrenciler ise okulun her iki yan duvarlarında çatlaklar olduğunu, buraların alçıyla kapatılıp üzerinin boyandığını öne sürerek şu iddialarda bulundular:

"Alt kattaki sınıflarda çatlaklıklar fazlalaşınca buradaki 2 sınıf boşaltıldı, öğrencileri de bahçedeki 4 katlı ek binaya taşıdılar. Boşaltılan sınıflar depo alarak kullanılıyor. Ayrıca öğretmenlerimiz bize sürekli olarak olası bir depremde hızla okulu boşaltmamızı söylüyor. Bu da bizi korkutuyor. Ders aralarında öğrenciler koridorda koşarak gittiklerinde okul sallanıyor. Sınıflarda korkarak ders yapıyoruz. Ayrıca bahçeye çıktığımızda yıkılma tehlikesine karşı okul binasının yanında oyun oynamıyoruz."

Yenisi gelecek yıl yapılacak

Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 2 katlı okul binasının önümüzdeki yıl yıkılıp yeniden yapılacağını, bu süre içerisinde çocukların kalabilecekleri bir yer arayışını sürdürdüklerini söyledi. Bir yetkili, okulun yakınında bulunan ve 4 yılı aşkın süredir boş olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin eski İktisadi ve İdari ilimler Fakültesi binasını geçici olarak istediklerini, ancak rektörlüğün olumsuz yanıt verdiğini öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber