8 askere 'milli müdafaya hıyanet' soruşturması

Haber Giriş : 06 Kasım 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Askeri Savcılığı, PKK tarafından Dağlıca baskını sırasında kaçırılan 8 askerle ilgili "Milli müdafaya hıyanet" ve "Silahı terk" suçundan soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise 8 askeri teslim alan 3 DTP milletvekili hakkında inceleme başlattı.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Hakkari Dağlıca'da 12 askerin şehit olduğu saldırıdan sonra irtibat kesilen ve dün Kuzey Irak'ta PKK tarafından serbest bırakılan 8 askerin Ankara'daki sorgusuna başlandı. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın soruşturmayı, Askeri Ceza Kanunu'nun 56 ve 136'ıncı maddeleri gereğince "Milli müdafaya hıyanet, nöbette dikkatsizlik sonucu ehemmiyetli zarar ile silahı terk" suçları kapsamında sürdürdüğü öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre "Milli müdafaya hıyanet" maddesi, 8 askerin Kuzey Irak'ta kaldıkları süre içinde PKK tarafından sorgulanmaları ve bu sorgu sırasında herhangi bir bilgi verip vermedikleri konusu ile irtibatlı bulunuyor. Bir askeri savcılık yetkilisi GAZETEPORT'a soruşturmanın muhtemel kapsamı konusunda şunları söyledi: "Öncelikle bu askerlerimizin baskın öncesi nöbet sırasında bir kusurları olup olmadığı araştırılacak. Nöbette dikkatsizlik sonucu bu baskın ile mal ve can kaybının meydana geldiği saptanırsa, bu durum ACK'nın 136'ıncı maddesi çerçevesinde hapis istemiyle değerlendirilir. Daha sonra 8 askerin zorla mı yurt dışına götürüldüğü, yoksa kendi istekleri ile mi gittiklerine bakılacak. Tehdit unsuru var mı? Bu iki soruşturmada da olay yerindeki diğer tanıkların ifadeleri önem kazanacak."

HIYANET SUÇU

Aynı yetkili, "Ayrıca 8 askerin, Kuzey Irak'ta kaldıkları süre içinde karşı tarafa malumat kapsamında bilgi verip vermedikleri de incelenir'' dedi ve şunları söyledi:

"Orada muhtemelen bir sorguya tabi tutulmuşlardır. Eğer birliklerindeki silahları, komutanlarının adını, karakolların yeri ve mühimmat durumunu, keşif, gözetleme ve diğer sistematik konularında karşı tarafa bilgi verdilerse, bu milli müdafaya hıyanet kapsamına girer. Savaş ve seferberlik hali olmadığı için konu terörle mücadele kapsamında değerlendirilecektir. Son olarak da 8 askerin silahlarının durumu incelenecek. Silahı terk suçunun oluşup oluşmadığı bu silahların terör örgütünün eline geçmesinde kusur bulunup bulunmadığına bakılacak."

Aynı yetkili 8 askerin ölüm tehdidi altında kaçırıldıkları, silahlarına, tehdit ve baskı ile el konulduğu, karşı tarafa askeri sır kapsamında bilgi vermedikleri ve nöbetleri sırasında bir kusur işlemediklerinin saptanması durumunda takipsizlik kararı çıkabileceğini de vurguladı. 8 askerin sorgularının tek tek yapılacağı, ifadeleri arasındaki paralellik veya çelişkiler sonucu, suç unsurlarının oluşup oluşmadığı netleştirilecek. Dağlıca baskınından yaralı olarak kurtulanların da tanık olarak ifadelerine başvurulması bekleniyor.

DTP'Lİ 3 MİLLETVEKİLİ HAKKINDA İNCELEME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Dağlıca'daki terörist saldırının ardından irtibat kesilen 8 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin Türkiye'ye getirilmesi süreciyle ilgili olarak DTP'li milletvekilleri Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Fatma Kurtulan hakkında inceleme başlattı. Başsavcılığın, Irak'ın kuzeyine giden DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan hakkında, Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu çerçevesinde inceleme başlattığı öğrenildi.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber