Osteoporoz riskini azaltmak için günde bir bardak süt için

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günde içilen bir bardak sütün, osteoporoz (kemiklerin zayıflaması) riskini azaltığı bildirildi.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, sağlık personeline yönelik düzenlenen 'Osteoporozdan korunmak için, sağlık için sağlıklı süt için' konulu eğitim seminerinde konuşan ziraat yüksek mühendisi Nazime Yüksekkaya, sütün birçok besin öğesini bünyesinde bulunduran gıda maddesi olduğunu söyledi.

Günlük içilen bir bardak sütün, bir çocuğun ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52'sini ve fosforun da yüzde 55'ini karşıladığının altını çizen Yüksekkaya, bu oranların sütte dengeli bir şekilde bulunduğunu kaydetti. Sütün diğer vitamin, protein ve yağ besin öğelerini de bünyesinde dengeli olarak barındırdığını dile getiren Yüksekkaya, bu yüzden süt tüketimini her yaştan insana önerdiklerini ifade etti.

Dünya'da her üç kadından biri ve her beş erkekten birinin osteoporoz (kemiklerin zayıflaması) riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Yüksekkaya, "Onun için çocukluktan itibaren kemik gelişimine özen gösterilmesi gerekir. Eğer ilerleyen yaşlarda osteoporoz riski ile karşılaşılmaması ve bu riski en aza indirmek için süt içilmeli." diye konuştu.

Osteoporoz'un temelinin çocukluk dönemine dayanan bir hastalık olduğunu belirten Yüksekkaya, "Çünkü kemik oluşumu anne karnında başlıyor. 25'li yaşlara kadar yoğun bir oluşum devam ediyor. 35'li yaşlara kadar da kemik oluşumu en üst seviyeye ulaşıyor. Bundan sonrasında kemiklerimizi korumak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede süt ve süt ürünlerinin bünyesinde bulunan kalsiyum kemiklerimizin korunması ve gelişmesi için çok önemli. Sütte bulanan kalsiyumun bio yararlığı çok önemli. Onun için her yaşta süt tüketilmeli. Yaş gruplarına göre tüketim miktarı değişiyor. Örneğin erken menopoza girmiş ve risk grubunda bulunan bir bayan 3 veya 4 bardağa kadar günlük süt tüketmesini tavsiye ediyoruz. Osteoporoz riski ile karşı karşıya kalmak istenilmiyorsa günde 2 bardak süt içilmesi yeterlidir. Yine çocukluk döneminde 3-4 bardak süt tüketimini öneriyoruz. Kişiler için günde 2 bardak süt yeterli olduğunu öneriyoruz." dedi.

Dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında ülkemizde kişi süt tüketim oranının çok düşük olduğunu hatırlatan Yüksekkaya, "Biz her yaşta süt tüketimine özen gösterilmesi istiyoruz. Tüketim yaparken sağlıklı süt tüketilmesine de özen gösterilmeli. Üç ana yemek öğünü ve ara öğünlerde mutlaka süt ve süt ürünlerimizi soframızda bulundurmamız gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü program kapsamında osteoporozdan korunmak sağlık ocağı personellerine eğitim verdiklerine değinen Yüksekkaya, bu eğitim sonrasında da sağlık ocağı personelinin de görev yerlerinde vatandaşa eğitim vereceğini söyledi.

Bu sene ilk defa eğitim programı çerçevesinde osteoporoz risk testi yapılacağını bildiren Yüksekkaya, bu testin ilk etapta Afyonkarahisar, Ankara, Çankırı, Nevşehir, Kayseri, Tokat, Şanlıurfa, Hatay, Mersin, Isparta ve Kütahya olmak üzere 11 ilde yapılacağını kaydetti. Testin. eğitime katılan sağlık ocağı personelleri tarafından yapılacağını aktaran Yüksekkaya, risk testinin daha sonra ülke geneline yayılacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber