Çelik: Eğitimin bütçeden aldığı pay 2008'de yüzde 10.26'ya çıkarıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yüksek öğrenim öğrencilerine ödenen 150 YTL'lik bursun 2008 yılında 160 YTL'ye çıkarılacağını söyledi.

Bakan Çelik, 2002'de eğitimin bütçeden aldığı yüzde 7.5 payın 2008 yılında yüzde 10.26'ya çıkarıldığını, eğitim yatırımlarında kaynak çeşitliliğine gittiklerini ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının bütçesiyle ilgili sunumda bulunan Hüseyin Çelik, konsolide bütçede Milli Eğitim Bakanlığı'nın yatırım ödeneğinin düştüğünü, ancak kamu dışı kaynaklar dahil edildiğinde Bakanlığının bütçesinin 2008 yılında 4 milyar YTL olacağını kaydetti.

Bakan Çelik, eğitime yüzde yüz destek kampanyasından bu yıl 600 milyon YTL beklediklerini, İMKB'den 300 milyon YTL gelir geleceğini belirterek, TOKİ ile protokol imzaladıklarını ve TOKİ'nin 1 milyar YTL değerinde okul yapacağını söyledi. Çelik, 2002'de eğitimin bütçeden aldığı yüzde 7.5 payın 2008 yılında yüzde 10.26'ya çıkarıldığını, eğitim yatırımlarında da kaynak çeşitliliğine gittiklerini ifade etti.

Hüseyin Çelik, ilk öğretim ve yüksek öğretime devam eden öğrencilere ödenen bursların artırıldığını açıkladı. Çelik, bu kapsamda yatılı ilk öğretim ve orta öğretim okullarına devam eden öğrencilerin iaşe bedelinin 2008 yılında 5.89 YTL'ye, burslarının ise 65 YTL'ye çıkarılacağını belirtti. Çelik, üniversite öğrencilerinin aylık 150 YTL olan burslarının ise 160 YTL'ye yükseltileceğini söyledi.

Okul binalarının, öğrencilerin yüzüne gülen, estetik ve mimari değeri olan güzel binalar olması için 41 çeşit okul tipi belirlediklerini anlatan Bakan Çelik, estetik değeri olmayan, sadece forksiyonel olarak yapılan eski okulları, 'tipsiz okul' ilan ettiklerini kaydetti. Çelik, İMKB'nin MEB adına çalıştırdığı fondan da 2008 yılında 300 milyon YTL kaynak aktarılacağını bildirdi. İlk öğretimden sonra orta öğretime devam oranının artırılması için her ilçeye bir erken öğrenci yurdu yapmayı hedeflediklerini kaydeden Çelik, üniversite öğrencileri için tek kişilik odaların olduğu yurtların yapımının da gündemde olduğunu söyledi.

Bakan Hüseyin Çelik, her okulda mutlaka bir kütüphane olmasını istediklerini bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 'Her okula bir kütüphane' kampanyası düzenleneceğini açıkladı.

Bakanlığın okullara atadığı 4/B kapsamındaki sözleşmeli öğretmenlere, özlük hakları ve atamalarda ayrıcalık yapıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çelik, "Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahiptır. Sadece sözleşmeliler SSK'lı, kadrolular Emekli Sandığı'na üye. Eğer Sosyal Güvenlik Reformu gerçekleşmiş olsaydı bu fark da ortadan kalkacaktı" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber