Uzmanlar soba zehirlenmelerine karşı uyarıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Atılgan, sobanın üstten yakılması gerektiğini söyledi. Yaklaşan kış öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunan Atılgan, soba zehirlenmelerinin en sık rüzgarlı havalarda görüldüğünü hatırlattı.

Zehirlenmelerinin sobanın eksik yanması sonucu karbonmonoksit gazı çıkması sebebiyle meydana geldiğini anlatan Atılgan, "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması gerekir. Ayrıca aşırı doldurmamakta fayda var, çünkü duman yolu tıkanır ve baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak içinse üzerine az miktarda kâğıt, karton ve çıra konulabilir." dedi.

Sobaya yakıtın yavaş yavaş ilave edilmesi gerektiğini belirten Mehmet Atılgan, "Sobaya yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, devamlı ve düzgün bir yanma sağlar. Soba zehirlenmeleri en sık lodoslu havalarda görülüyor, çünkü dışarıya gaz atılamıyor ve dış basınçla içeriye doluyor." şeklinde konuştu.

Zehirlenmelerin önlenmesi için bakım ve temizliğin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Atılgan, şunları kaydetti: "Sobaların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması, hem yakıtın daha verimli yanmasını hem de çevreye zarar veren baca gazlarının azaltılmasını sağlar. Ayrıca soba külü, her yakmadan önce kül silkme kolu kullanılarak dışarıya alınmalıdır. Üzerinde biriken küller ızgarayı tıkar, bu da yanma için gerekli havanın yanma odasına geçmesini engeller."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber