Elektrik, su ve yakıtı verimli kullanın, yüzde 50 az ödeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sait Söylemez, ev, işyeri ve fabrikalarda enerjinin verimli kullanılması halinde yüzde 50'lere varan oranda tasarruf sağlanabileceğini bildirdi.

Tasarrufun kullanmamak değil; verimli kullanmak anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Söylemez, Türk halkının tasarruf fakiri olduğunu söyledi. Söylemez, ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bu nedenle verimli kullanma alışkanlığının kazanılmasının şart olduğunu bildirdi. Tasarruf kültürünün geliştiği ülkelerde insanların daha rahat yaşadıklarını belirten Söylemez, kömür, doğalgaz ve petrol ürünleri ile elektrik ve suyun verimli kullanımı sayesinde enerjide yüzde 50'lere varan oranda tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekti. Söylemez, ısınmada ve değişik alanlarda kullanılan kalorifer kazanı ve sobaların doğru yakılmasının, aydınlatmada tasarruflu ampul kullanımı ile çatı, kapı ve pencerelerin izolasyonunun ciddi enerji tasarrufu sağlayacağına vurgu yaptı.

Söylemez, şöyle devam etti: "Isınmada kullanılan kalorifer kazanları, verimli yakılmalı. Kazana sık sık ve az miktarda kömür atılmalı. Maalesef, toplu kömür atılıyor ve tam yanım olmuyor. Kazan boğuluyor. Bilinçli yakıldığında yüzde 85-90'ı bulan verim, aksi durumda yüzde 65-70'lerde geriliyor. Verimli yakım için kazan ve baca temizliği de düzenli yapılmalı. Gerekli hallerde kazan yenilenmeli. Aksi durumda yangınlar çıkabiliyor; zehirlenmeler olabiliyor. Özellikle kapıcı dairelerinde yaşayanlar daha dikkatli olmalı; apartman yöneticileri buna dikkat etmeli. Sobalarda üsten yakılmalı ve tam yanma olmadan kapakları kapatılmamalı. Yatarken içine kesinlikle kömür atılmamalı. Havalandırma ayarları doğru yapılmalı."

Elektrik ve suyun da verimli kullanılabileceğini dile getiren Söylemez, tasarruflu aydınlatma lambalarının tercih edilmesini, beyaz eşya, küçük ev aletleri ve televizyon gibi elektrikli eşyaların açma kapama düğmelerinin kapatılmasını, çatıların, kapı ve camların izole edilmesini ve kullanılmayan odalardaki kalorifer peteklerinin kapatılmasını istedi. Söylemez, "Aydınlatmada enerjisi ısı yerine ışığa dönüştüren tasarruflu ampuller kullanılmalı. Bu ampuller diğerlerine göre pahalı olabilir, ancak sağladıkları tasarrufla birkaç ayda kendilerini amorti ederler. Gereği kadar aydınlatma yapılmalı. İhtiyaç fazlası ampuller söndürülmeli. Musluklar fazla açılmamalı. Damlatan musluklar tamir edilmeli; olmazsa yenilenmeli. Çatı, kapı ve pencereler izolasyon malzemeleri ile kaplanmalı. Kullanılmayan odalardaki kalorifer petekleri kapatılmalı. Verimli kullanım ile enerjide yüzde 50'lere varan tasarruf yapılabilir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber