Kış yüzünü gösterdi Doğu'da kar, batıda şiddetli fırtına var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz kıyılarını etkisi altına alan fırtına, vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.

Soğuk ve yağışlı hava tüm yurdu etkisi altına aldı. Kar yağışı Doğu Anadolu'da hayatı olumsuz etkilerken, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı eksi 9 dereceyle Ardahan'da görüldü. Hava sıcaklığının bölgede daha da düşmesi bekleniyor.

Kar yağışı batı bölgelerinde de yüksek yerlerde etkili oluyor. Uludağ ve Kartalkaya'da kar kalınlığı 30 cm'yi bulurken, oteller kış sezonunu erken açmanın planlarını yapıyor. Yurdun iç ve doğu kesimlerinde yağışlar devam ederken, sahil bölgeleri ise şiddetli fırtınaya teslim. Zonguldak'ta, saatteki hızı 100 kilometreyi bulan fırtınanın oluşturduğu dalgalardan çok sayıda balıkçı motoru zarar gördü. Enerji nakil hatlarının kopmasından dolayı kentin bazı kesimlerine ve köylere elektrik verilemiyor. Giresun'da fırtına nedeniyle enerji nakil hatları arızalanırken şehir merkezine su ve elektrik verilemiyor. Fırtına, Fethiye'de yüzlerce serayı yıktı, Marmara'da ise deniz ulaşımını aksattı. Adana ve Mersin'de ise aşırı yağış nedeniyle ev ve işyerleri sular altında kaldı. Meteoroloji'den ise yeni bir uyarı geldi: "Türkiye bugünden itibaren Balkanlar'dan gelen yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Ani sel, su baskını, taşkın, çatı uçması, soba zehirlenmeleri gibi olumsuz durumlara karşı ilgililer ve vatandaşlar tedbirli olsun."

Türkiye'nin kıyıları şiddetli fırtınaya teslim. Karadeniz, Marmara, Ege ve kısmen Akdeniz kıyılarındaki şiddetli fırtına vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Giresun'da etkili olan fırtına, enerji nakil hattı üzerine ağaç devrilmesi sonucu hasara yol açtı.

Dereli ilçesi ve ilçeye bağlı belde ve köyler ile merkeze bağlı 20 köye enerji verilemiyor. Kente su sağlayan Aksu ve Batlama mevkiindeki kuyuların olduğu bölgelerde ağaçların enerji hatları üzerine devrilmesi ve su pompalayan motorlara enerji sağlanamaması nedeniyle kent merkezinde su sıkıntısı baş gösterdi.

Zonguldak'ta, saatteki hızı 60-70 kilometreyi bulan fırtınanın oluşturduğu dalgalardan çok sayıda balıkçı motoru zarar gördü, bazıları battı. Bir elektrik direğinin devrilmesi ve fırtınadan enerji nakil hatlarının kopması sonucu şehrin bir bölümüne ve merkeze bağlı bazı köylere elektrik verilemiyor. Dalgaların sürüklediği kum ve molozların yanı sıra oluşan göletler nedeniyle Zonguldak-Kozlu karayolu ulaşıma kapandı. Kuşadası'nda fırtına, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Fırtına nedeniyle şehir merkezinde bazı evlerde maddi hasar meydana geldi. Güvercinada açıklarında demirli bulunan ve fırtına nedeniyle halatı kopan ahşap bir yat, sahil şeridindeki dalgakıran dolgusuna çarparak battı. Bolu'da akşam saatlerinde başlayan ve gece şiddetini artıran fırtına nedeniyle kent merkezinde çok sayıda evin çatısı uçtu. Merkeze bağlı Örencik köyünde sera olarak kullanılan çadırlar parçalandı. Konya'nın Beyşehir ilçesinde şiddetli rüzgâr nedeniyle bazı ağaçların dalları kırıldı, kopan teller nedeniyle enerji nakil hatlarında zaman zaman sorun yaşandı. Marmara Denizi'nde lodos ve fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 70 kadar gemi, olumsuz hava koşulları yüzünden Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi açıklarına demirleyerek, geceyi burada geçirdi. Şarköylü balıkçılar da meteorolojik uyarıları dikkate alarak, denize açılmadı. Denize açılan tekneler ise Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına döndü. Mersin'de gece yarısı başlayan sağanak yağışın ardından, bazı ev ve işyerlerini su bastı. Kent merkezinde etkili olan sağanak yağış, yaklaşık 1 saat sürdü. Yağış nedeniyle bazı binaların zemin katlarında meydana gelen su baskınları vatandaşlara zor anlar yaşattı. Trafiğin akışını da etkileyen yağışın ardından, yolda kalan bazı araçlar, çekicilerle bulundukları yerden çıkarıldı. Bolu, Tekirdağ, Zonguldak, Mersin; Cihan, aa

Doğu'da kutup soğukları

Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkilerken, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 9 dereceyle Ardahan'da ölçüldü. Karla karışık yağmur ve kar yağışının etkili olduğu bölgede diğer illerde ölçülen hava sıcaklıkları ise Erzurum'da eksi 6, Kars'ta eksi 4, Erzincan 5 ve Iğdır'da 1 derece olarak ölçüldü. Bugün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum'da 6, Kars'ta 4, Iğdır'da 13, Erzincan'da 10 ve Ardahan'da 4 derece olması tahmin ediliyor. Öte yandan Erzurum Palandöken'de tipinin birden bastırması sonucu mezralardan yürüyerek şehir merkezine gitmek isteyen 2'si kadın 8 kişi mahsur kaldı. Cep telefonuyla yakınlarından yardım isteyen vatandaşlar, bölgede pist çalışması yapan Özel İdare ekiplerince kurtarıldı. Orhan Yıldırım, Erzurum

Ege ve Marmara yağışlı

Halen yurdun iç ve doğu kesimlerinde devam eden yağışlara ilave olarak bugün yurdun batı kesimlerinin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bugün Marmara'nın güney ve doğusu, Kuzey Ege, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Akdeniz'in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yağışlı geçmesi bekleniyor. Ayrıca, Karadeniz'de güneybatı yönünde devam eden fırtına, bugün akşam saatlerinde etkisini kaybedecek. Marmara ve Kuzey Ege'de batı ve güneybatı yönlerden esen rüzgâr günün ilk saatlerinden itibaren kuvvetlenecek. Akdeniz'deki fırtına bugün etkisini yitirecek. Açıklamada denizcilerin dikkatli olmaları istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber