Sendika lüks otelini satıyor, Telekom işçisine grev yevmiyesi ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haber-İş Sendikası, 25 bin üyesine 1000 YTL 'grev yevmiyesi' verecek. Sendika Başkanı Ali Akcan, "Ödeme için gerekirse evimi satarım." dedi.

Haber-İş Sendikası, greve katılan Telekom personeline 'grev yevmiyesi' adı altında 1000 YTL vermeyi kararlaştırdı. Yaklaşık 25 bin üyesine bu parayı verebilmek için Antalya Kemer'de bulunan 5 yıldızlı otelini satmak için çalışmalarını hızlandıran sendika, Türk-İş bünyesindeki 4 sendikadan da maddi destek aldı.

Personeline verilecek yevmiyenin miktarını açıklamayan Haber-İş Sendikası Başkanı Ali Akcan, "Kimsenin tahmin etmeyeceği bir yevmiyeyi 15 Kasım'da vereceğiz. Üyelerimizi mağdur etmeyeceğiz. Oteli, 2 yıl önce satışa çıkarmıştık. Yani bu konuyla direkt ilgili değil. Ancak, çalışanların parasını ödemek için gerekirse evimi de satarım." ifadelerini kullanıyor. Haber-İş, Türk Telekom ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varamadığı için 16 Ekim'de greve gitmişti. Sendikanın üye aidatlarından kaynaklanan aylık geliri 1,2 milyon YTL'yi buluyor. Yıllık gelirinin toplamı ise 14,4 milyon yeni lira. Sendika Başkanı Akcan'ın verdiği bilgiye göre yıllık giderler ise 8-9 milyon YTL civarında.

Diğer yandan grevin sona ermesi için, Ulaştırma Bakanlığı ile Türk-İş arasındaki görüşmeler sürüyor. Bakanlığın 15 Kasım'dan sonra sürece daha etkin bir şekilde dahil olabileceği ve grevin uzamasını önleyebileceği belirtiliyor. Üst düzey yetkililer, Türk-İş'le yapılan görüşmeleri gizlemiyor. Konfederasyonun da grevin daha fazla uzamasını istemediğine dikkat çeken yetkililer, tarafların belli bir noktada uzlaşabileceğine inanıyor. Bir aya yaklaşan grev sürecinde, taraflar birbirlerine yönelik karşılıklı suçlamalarda bulundu. Türk Telekom yetkilileri, arızaların gerçek sebeplerinin sabotajlar olduğunu, sabotajları yapanların da sendika üyeleri olduğunu ileri sürdü. Telekom'un iddiaları Haber-İş Sendikası yöneticileri tarafından reddedildi. Sendika yöneticileri de "Bizi zan altında bırakmak için, kendilerinin yapmadığını nereden bilebiliriz." açıklamasıyla karşı tarafı suçladı.


Polisten Türk Telekom sabotajına çete operasyonu

Türk Telekom'da grevle birlikte gündeme gelen fiberoptik kabloların sabote edildiği iddiaları, dün ilk kez örgütlü suç kapsamında değerlendirildi. 'Testere' kod adlı operasyonda Diyarbakır Haber-İş Sendikası başkan ve yardımcılarının da aralarında bulunduğu 17 kişi Telekom kablolarına sabotaj iddiasıyla gözaltına alındı.

Grev kararının ardından fiberoptik kablolarına yönelik saldırılar, Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası'nı karşı karşıya getirmişti. Şirket yetkilileri grev yapan işçilerin kabloları kestiğini öne sürerken, sendika bu iddiaya sert tepki göstermişti. Diyarbakır'da Telekom kablolarının kesilmesinin ardından Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nce operasyon başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada bazı zanlıların telefonları da dinlemeye alındı. Polis, dün Testere kod adlı operasyonu gerçekleştirdi. Zanlıların, kabloları demir testeresi ile kesmesi nedeniyle operasyona Testere kod adı verildiği belirtiliyor. Operasyonda Diyarbakır Haber-İş Sendikası başkan ve yardımcılarının da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, sabotajda kullanıldığı öne sürülen kesici aletlerin ele geçirildiği açıklandı. Polisin, zanlıları Diyarbakır ile ilçelerinde 10'a yakın kablonun kesilmesiyle suçladığı belirtiliyor. Zanlılar, poliste ifadelerinin alınmasının ardından hakim karşısına çıkacak.

Bu arada, Gaziantep'te de Türk Telekom'a ait bir santral binasındaki hatlar kesilerek telefon görüşmeleri engellendi. Bölgedeki ev ve işyerlerinde telefon görüşmeleri bir süre yapılamadı. Kuruma ait araç gereçleri de tahrip eden söz konusu kişiler, polisin gelmesi üzerine olay yerinden kaçtı. Türk Telekom'un fiberoptik kablolarını sabote ettiği iddiasıyla geçtiğimiz günlerde Haber-İş Dikmen temsilcisi N.Y. gözaltına alınmış, zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber