'Diyabet hastaları da şekerli gıda tüketebilir'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, diyabet hastalarının bir beslenme uzmanından destek almak şartıyla ve doktor kontrolünde, şekerli gıda tüketebileceğini söyledi.

İnsülin alan hastaların karbonhidrat sayımı ile beslenmelerini düzenleyebileceğini belirten Hamzaoğlu, "Çünkü beslenme uzmanları hastalara, hangi gıdadan ne kadar şeker geleceğini hesaplamayı öğretiyor, böylece hasta aldığı insüline göre bunu tüketiyor. Bu sayede hesabını doğru yaptığı zaman belli sıklıkta şekerli yiyecekler tüketebilme rahatlığına kavuşuyor. Örneğin insülin kullanan şeker hastaları, tam buğday unu, esmer şeker, sıvı yağ ile yapılmış kurabiyeler, az şeker ile yapılmış sütlü tatlılar yiyebiliyor. Ancak hastaların bu ayarlamaları mutlaka beslenme uzmanından eğitim aldıktan sonra yapması gerekiyor." diye konuştu.

Şeker hastalığının kalıcı tedavisi olmayan ancak kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şeker hastasının eğer uzman hekimin önerilerine büyük bir titizlikle uyarsa, bu hastalığın yaptığı zararları önleyebileceğini ifade etti.

Diyabetin kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini büyük ölçüde etkileyen kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Hamçaoğlu, şunları kaydetti: "Obezite, hareketsiz yaşam, bazı ilaçlar örneğin kortizon kullanılması diyabete yol açabilir. Diyabetin yanında hipertansiyon, kalp hastalıkları, ateroskleroz, obezite gibi bir çok hastalık bulunabilir; dolayısıyla diyabet hastasında tek hedef kan şekerinin normale getirlimesi değil, diğer yandaş hastalıkların da kontrol edilmesidir."

Hamzaoğlu, diyabetli hastalırın şekerli gıda tüketebileceklerini vurgularken, şu bilgileri verdi: "Amerikan Diyabet Birliği Beslenme komitesi tarafından 1994 ilkbaharında yayınlanan yeni beslenme ilkelerinde, 'Diyabetik Diyet' yerine 'Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi' nin kullanılması gerektiği ayrıca diyabetli bireylerin dengeli bir öğün planı içinde yer alan karbonhidratı şeker içeren bir besinle yer değiştirerek kullanabileceği bildirilmiştir. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Kan şekerinin kaynağı, çeşitli yiyeceklerde bulunan ve karbonhidrat adı verilen besin öğesidir. Karbonhidrat içeren yiyecekler arasında, sofra şekeri, şekerli yiyecekler (bal, reçel, pekmez, marmelat, şekerli meyve suları, meşrubatlar, çikolata, dondurma ve tatlılar gibi), un ve undan yapılan yiyecekler (ekmek, yufka, erişte, makarna gibi), pirinç, bulgur, kuru baklagiller, patates, sebzeler, meyveler, yoğurt ve süt yer alıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber