Durmuş Yılmaz'dan faiz oranı değerlendirmesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 19:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, politika faiz oranını, mevcut ekonomik şartların enflasyonla mücadele için gerekli kıldığı seviyenin altına yapay olarak indirerek, faizler genel düzeyini arzu edilen seviyelere düşürmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Yılmaz, Bakanlar Kurulu toplantısında son ekonomik gelişmelere ilişkin yaptığı sunumda, "Böyle bir davranış aksine, gerek enflasyon beklentilerini gerekse geleceğe yönelik risk algılamasını bozacağından, orta ve uzun vadeli faizlerin yükselmesine neden olacaktır" dedi.

Yılmaz, uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmelerin orta vadeli enflasyon görünümünü etkilemesi durumunda etkin likidite yönetimi ve gerektiğinde diğer politika araçlarıyla bu etkinin sınırlı tutulmasının amaçlanacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Faiz dışı bütçe dengesindeki sapmanın kısmen giderilmesine yönelik çabaların çoğunlukla dolaylı vergi artışlarına yönelmesi, enflasyonun tahmin edilebilirliği açısından bir risk oluşturmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışlar, Tüfe içindeki ağırlığının yüzde 28 gibi yüksek bir oranda olması ve oynaklığın sürmesi nedeniyle her iki yönde de risk oluşturmaktadır. Enerji fiyatlarındaki gelişmelerin orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkisine ilişkin belirsizlikler bulunmaktadır." Yılmaz, özel kesime dayalı büyüme süreci devam ederken, 2007 yılı büyümesinin programla uyumlu olacağını kaydetti.

Cari açığın, büyüme oranları ile doğrudan ve çok güçlü bir ilişkisi olduğunu ve "yüksek yatırım artışı"nın açığın temel nedenini oluşturduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Cari açık yapısal bir sorundur. İstikrar ortamı ve düşen faizler, tüketim ve yatırım talebinde artışa yol açmakta, ekonominin yapısal özellikleri, artan toplam talebin karşılanabilmesi için özellikle ara malı ithalatını zorunlu kılmaktadır.

Cari açığın kırılganlık yaratan ve risk algılanmasına yol açan yapısında dönüşüm bir gerekliliktir. Cari açık, orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla, arz yönlü makro ve mikro politikalarla kontrol edilmelidir." Yılmaz sunumda, doğrudan yabancı yatırımların temel belirleyicisinin istikrar olduğunu da kaydederek, cari açığın sürdürülebilirliği açısından bunun son derece önemli bir unsur olduğunu da ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber