TÜİK sayımda, 7.5-8 milyona yıkan adrese ulaşamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), nüfus sayımı başta olmak üzere vatandaşlıkla ilgili tüm işlemleri dayandırdığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde 7.5-8 milyona yakın adrese ulaşılamadığı ortaya çıktı.

Buna rağmen TÜİK'in sistemi yaz aylarında İçişleri Bakanlığı'na devrettiği, dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun sistemdeki bu sorun nedeniyle resmi törenle sistemi devralmak istemediği öğrenildi. Geçen dönemde TÜİK'in bağlı bulunduğu Beşir Atalay, İçişleri Bakanı olunca başlatıcısı durumunda bulunan projedeki kapatılamayan açık sorununu kucağında buldu.

Büyük açık nedeniyle Haziran ayında verilerini açıklanarak tamamlanması gereken projenin sonlandırılamadığı bildirildi.

Projedeki sorun nüfus sayımı, buna dayalı oluşturulan seçimi de içeren tüm vatandaşlık işleri konusunda sağlıklı yapıya geçilmesine engel oluşturacak. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, proje ile ilgili sorun şöyle gelişti:

25 Nisan 2006 tarihli Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde TÜİK tüm ülkeyi kapsayan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi projesini başlattı. Bu çerçevede ülke genelinde tek tek hanelere gidilerek nüfus sayımı işlemi de başlatıldı.

Proje Haziran 2007'de tamamlanarak İçişleri Bakanlığı'na devredilecekti. Sistem vatandaşlık numaraları ile bütünleştirilecek; nüfus sayımından seçimlere, mahkeme bildirimlerine icra işlemlerine dek tüm vatandaşlık işlemleri bu sistem üzerinden yürüyecekti.

AKSU İSTEMEDİ

Sistemin tamamlanması ile TÜİK'in bağlı bulunduğu Beşir Atalay, sistemi İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya devredecekti. Bu aşamada proje çerçevesinde tamamlanacak nüfus sayımı sonuçları da açıklanacaktı. Ancak 7,5-8 milyona yakın adrese ulaşılamadığı, bu adreslerin bulunamadığı ortaya çıktı. Buna rağmen TÜİK yaz aylarında sistemin devrini yaptı. Bu sırada görevde olan İçişleri Bakanı Aksu sistemdeki bu sorun nedeniyle devri istemedi. Bu çerçevede resmi bir devir-teslim töreni de yapılmadı ancak sistem yine de İçişleri Bakanlığı'na devredildi.

NÜFUS SAYIMINDA SORU İŞARETİ

Yeni dönemde Beşir Atalay İçişleri Bakanlığı'na getirilince, daha önceki makamı nedeniyle sorumluluğunda bulunan tamamlanmamış projeyi tekrar masasında buldu.

Gelinen noktada, yılsonu yaklaşılmasına rağmen projedeki eksik nedeniyle sistem tamamlanarak resmi veriler kamuoyuna açıklanmadı. Sözkonusu adreslere ulaşılması için yeni bir çalışma yapılmazken, sorunun nasıl çözüleceğinin bilinmediği öğrenildi.

Sistemdeki sorun, yurttaşların eve hapsolmadığı, evlerinde ziyaret edilerek sayıldıkları yeni nüfus sayımı konusunda da soru işareti yarattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber