Bacanızı yılda en az bir kez temizleyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 23:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürü Coşkun Dinç, yaklaşan kış öncesinde evlerinde soba kullanan vatandaşları uyararak, yılda iki kez baca temizliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Kış mevsiminin kendisini göstermeye başladığı şu günlerde, insanların özellikle kış aylarında birçok ölümlere neden olan soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olmalarını isteyen Dinç, "Nitekim geçtiğimiz günlerde meydana gelen fırtına, bazı apartmanların çatısında ve elektrik hatlarında zarara neden oldu." dedi.

Soba yakarken öncelikle yakacaklara dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dinç, şu tavsiyelerde bulundu: "Çoğu insan kömür kullanıyor yakacak olarak. O nedenle kömürün kalitesine ve kalorisinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Sobayı yakarken de yakma şekline dikkat etmeli ve üsten yakma metodunu kullanmalıyız. Yani kömürü alta koyup, odunlarla üstten tutuşturmalıyız. Bazı vatandaşlar alttan yakmaya çalışıyor yanlış, ayrıca rüzgarlı havalarda sobayı söndürmeliyiz. Gece yatmadan önce sobaya atılan kömürün iyice yanıp yanmadığının kontrol edilerek yatılmalı. İnsanlar gece odaları sıcak olsun diye kömür atıp yatıyorlar ama gece bir rüzgar çıkıyor ve soba bu sefer içeriye karbonmonoksit veriyor. İnsanlar farkına varmadan zehirleniyor. Zaten zehirlenmelerin temelinde de bu yatıyor. Bir de insanımızda 'aman boş ver bir şey olmaz' gibi bir anlayış var. Bu düşünceyi de çok tehlikeli görüyorum."

Baca temizliğinin olası zehirlenmeleri önleyeceğini ifade eden Dinç, özellikle soba kullanan ailelerin senede iki defa olmazsa bile bir defa mutlaka sobalarını temizlemelerinin gerekli olduğunu kaydetti. Bacaların temizlenmemesi halinde zehirlenmelerle birlikte yangınlara da neden olacağını kaydeden Dinç, bunun ise hem can kayıplarına hem de maddi zararlara neden olacağını vurguladı. Kalorifer yakacak olan kişilerin Milli Eğitim ve Halk Eğitim kurslarından sertifikalı olması gerektiğine değinen Dinç, "Bina yöneticilerinin çalıştıracakları kalorifercilerin sertifikalı olup olmamalarına dikkat etmesi gerekiyor. Gerekli zamanlarda kalorifercilerde kontrol edilecek ve sertifikaları olmayanlar hakkında ceza kesilecektir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber