İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kanunu Resmi Gazetede

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yasa uyarınca, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında, İstanbul'u 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak, yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kurulacak.

İstanbul'da kurulacak ajans, özel hukuk hükümlerine tabi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkili, tüzel kişiliğe sahip olacak.

YENİ AKM BİNASI

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) bulunduğu parsel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait parsel ve eklenebilecek diğer belediye ve Hazine arazilerinden oluşacak alanda, yeni bir AKM binası ve müştemilatlarının projesi ve inşaat yapım işleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu karar ve görüşleri doğrultusunda yapılacak.

Ayazağa'da, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yapımına başlanan, ancak tamamlanamayan kültür merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek 2010 yılına yetiştirilecek.

Yine İstanbul'un Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası, İstanbul Kütüphanesi olarak düzenlenecek.

Kamu veya özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmazların korunması, bakımı, onarımı ve proje amacına uygun düzenlenmesi için, bu yasa uyarınca çıkarılan yönetmelik hükümlerine göre Yürütme Kurulunca İstanbul Valiliğine kamulaştırma hariç projeler sunulabilecek.

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden herhangi bir kamu hizmeti için tahsisli olmayanlar, Yürütme Kurulunun isteği üzerine ve hizmet süresince kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına tahsis edilecek.

İTO VE İSO DA PARA AKTARACAK

Projeyle ilgili harcamalar, ulusal bir banka nezdinde açılan özel hesaptan karşılanacak. Özel hesabın gelirleri; İstanbul İl Özel İdaresinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2008, 2009 ve 2010 yılı bütçelerine her yıl bu amaçla konulacak ödenek ile İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından 2008, 2009 ve 2010 yıllarında aktarılacak tutarlardan oluşacak.

Ayrıca; yurt içi ve yurt dışından sağlanacak yardım ve bağışlar dışında, sponsorluklarla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti logo ve isim hakkının kullanımından da gelir elde edilecek.

Mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri, satım, kira ve her türlü işlemlere ilişkin usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılacak yönetmelikle belirlenecek.

Düzenlemeyle yapılacak iş ve işlemlerle bu iş ve işlemler, her yıl TBMM KİT ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenecek.

Ajans Yürütme Kurulu, kuruluşunu tamamladıktan sonra 60 gün içinde program ve bütçesini Koordinasyon Kuruluna sunacak. Koordinasyon Kurulu da Ajansın bütçesini 15 gün içinde onaylayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber