Refah seviyesiyle birlikte diyabet hastaları da artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Akın, Türkiye'de refah seviyesiyle beraber diyabet hastası sayısının da arttığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Akın, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, insülin eksikliği sebebiyle vücudun karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, bu yüzden devamlı tıbbi bakım gerektiren, kronik bir metabolizma hastalığı olduğunu açıkladı. Kontrolsüz diyabetten kaynaklanan kan şekerinin, normal sınırların üzerinde bulunması anlamına gelen hiperglisemi ve akut komplikasyonlarla ölüme yol açabileceğine dikkat çeken Akın, Türkiye Diabet Epidemiyoloji Projesi (TURDEP) verilerine göre Türkiye'de 4 milyon kişinin diyabetli bildirdi.

Akın, "Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre 2025 yılında 333 milyon diyabetli olacağı öngörülmektedir. Günümüzde diyabet tedavisindeki yeni gelişmeler sayesinde daha başarılı bir çizgide olduğumuzu söyleyebiliriz." dedi.

Toplumların modern yaşam biçimini benimsemesinin insanları daha az hareket etmeye ve beslenme alışkanlıklarını hızla değiştirmeye yönelttiğini vurgulayan Fulya Akın, "Son çeyrek yüzyılda doymuş yağlardan zengin, posadan fakir, kalorisi yüksek ve hızlı hazırlanan beslenme tarzının benimsenmesi, diyabetlilerde hızlı bir artışa yol açmıştır. Zenginlik artıkça insanların ayaküstü yiyeceklere ulaşması daha kolay oluyor ve bu da diyabeti arttırıyor. Diyabetten korunmak için sebze ve lif ağırlıklı yiyecekler öneriliyor." şeklinde konuştu. Akın, Denizli'de gizli şeker hastalarının oranının Türkiye genelinin üzerinde olduğunu da belirterek, "Türkiye'de gizli şeker hastası oranı yüzde 6.9 iken Denizli'de 7.4'tür." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber