MB faiz oranlarını indirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 18:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası, borç alma faizlerinin 50 baz puan, borç verme faizlerinin ise 75 baz puan indirilmesine karar verdi. Piyasalarda 25-50 puan arasında bir indirim bekleniyordu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Gecelik Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16.75'den 16.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 21.50'den 20.75'e çekildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12.75'den 12.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 24.50'den 23.75'e indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 20.50'den 19.75'e indirildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

"Son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin veriler Ekim Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünümle uyumludur. Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma görülürken dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Nitekim son dönemde gıda dışı enflasyon olumlu seyrini sürdürmüştür. Kısa dönemde, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar yıllık enflasyondaki düşüşü geciktirebilecektir. Orta

vadede ise enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun aşağı yönlü eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, borç alma faizlerinin 50 baz puan, borç verme faizlerinin ise 75 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Bu karardan sonra da kısa vadeli faizlerin seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiği vurgulanmalıdır. Kurul, Ekim Enflasyon Raporu'ndaki para politikası duruşunu korumuş, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte gıda ve

enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları yakından izlenecektir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber