Tütün Kurumu'na herkes giremeyecek

Haber Giriş : 16 Kasım 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tütün ve Alkollü İçkiler Kurumu'nda özel şirketler için görüşme odası kuruldu. Şirket çalışanlarının kuruma girmesi yasaklandı

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanlığı'na getirilen Kazım Çalışkan, kurumda özel şirketler için 'görüşme odası' uygulaması başlattı.

Şirket elemanlarının kurumun odalarına girmesini yasaklayan Çalışkan, alt katta hazırlanan görüşme odasında gerekli işlemlerin yapılması talimatını verdi. Kurumun bağımsızlığını korumak amacıyla başlatılan uygulamaya göre sigara ya da alkolde özel şirket elemanlarının, herhangi bir işlem için kuruma geldiklerinde katlara alınmayarak, görüşme odasına yönlendirilmesi ve tüm işlerini bu odada yapması uygulamasına geçildi. Eylül sonunda başkanlığa getirilen Çalışkan, şirketlerin kurumla ilişkileri için yeni bir sistem getirdi. Şirket temsilcilerinin kuruma girişini yasaklayan Çalışkan, söz konusu kişilerin kurumun girişinde hazırlanan 'görüşme odası' dışında kurum içinde dolaşmasına izin verilmemesi uygulamasını getirdi.

Katlara çıkılmayacak

Bu çerçevede, özel şirketlerin temsilcileri kuruma geldiklerinde görüşme odasına alınıyor. Yapacakları işlemle ilgili kurum görevlisi görüşme odasına iniyor ve tüm işlemler bu biçimde gerçekleştiriliyor.

Çalışkan ayrıca alt düzey şirket temsilcileriyle görüşmeme kararı aldı. Çalışkan, başkan olarak yalnızca büyük şirketlerin üst yönetimiyle görüşürken, şirketlerin alt kademe temsilcilerinin ise başkan yardımcısı ya da daha altındaki kurum yetkilileriyle görüşebilmesi uygulamasını benimsedi. Çalışkan'ın, şirketlerin Kurum içinde istedikleri yere girip çıkmalarının, kurumun bağımsız üst kurul olma özelliğine aykırılık yaratması nedeniyle bu kararı aldığı belirtildi.

Tekel üçüncü kez ihaleye çıkıyor

Üçüncü kez ihaleye hazırlanan Tekel Sigara'da, bugün şartname satışı başlayacak. Tekel Sigara'nın özelleştirme ihalesiyle ilgilenenler arasında, Doğan Grubu, JTI ve BAT bulunuyor. Bu arada European Tobacco A.Ş. Genel Müdürü Hulusi Kaymaz, Tekel ihalesine katılmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Kaymaz, Tekel'in şu anki değerinin en az 1.5 milyar dolar olduğunu belirtti ve ekledi: "Bunun üst sınırı yok. Üst sınırını alıcılar belirleyecek." Piyasada hem pahalı hem de ucuz sigaraların bulunduğunu ifade eden Kaymaz, "Ucuz ve pahalı sigara var. Biz tam araya girdik. Ürünlerimiz de Türk damak tadına hitap ediyor" diye konuştu. Hulusi Kaymaz, şirket olarak Tekel ihalesine katılma niyetleri olduğunu ancak, bundan 'istikrarlı büyüme' anlayışı nedeniyle vazgeçtiklerini açıkladı. Kaymaz, "Bizim niyetimiz vardı. Biz daha konservatif büyüme (istikrarlı) amaçlıyoruz. Biz Tekel'i alsaydık pazarın yüzde 40'ına hâkim olacaktık" diye konuştu.

Bu arada Tekel toptan satıcılarının kurduğu SÜPAŞ, 25 Ocak 2008'de ihalesi üçüncü kez yapılacak olan Tekel'in sigara bölümü için çalışmalara hız verdi. Sigara Üretim ve Pazarlama A.Ş. (SÜPAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sarı, Tekel ihalesindeki öncelikli stratejilerinin, ihaleye tek başına girmek olduğunu açıkladı. Sarı, ihale için gerekli finansmanı sağlama konusunda yerli ve yabancı yatırımcılardan teklif aldıklarını, görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

Salih Sarı, Tekel'i almaları durumunda dinamik bir üretim kadrosu ile ihracat yapacaklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber