İçişleri Bakanlığı'ndan kış genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, kış mevsiminin başlaması nedeniyle karayolu ulaşımında yaşanacak olumsuz hava ve yol koşulları dikkate alınarak gereken tedbirlerin alınması istendi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün haftalık değerlendirmesinde yer alan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasıyla kış mevsiminde alınacak trafik tedbirleri konusunda geniş kapsamlı bir genelge hazırlanarak 81 il valiliğine gönderildi.

Genelgede, kış şartlarının ağır ve etkili olduğu bölgelerde vali ve kaymakamların başkanlığında, ilgili bütün kuruluşların amirleri ve belediye başkanlarının katılımıyla yapılacak toplantıda, kuruluşlar arasında görev bölümü yapılarak, alınması gereken bütün tedbirlerin planlanacağı ve gerektiğinde ivedilikle uygulamaya geçileceği belirtildi.

Şehir içi ve şehirlerarası alternatif güzergahların önceden belirlenerek, yağış nedeniyle yol kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması gibi hallerde, araçların bu alternatif güzergahlara yönlendirilmesinin sağlanacağının kaydedildiği genelgede alınacak önlemler şöyle sıralandı:

-Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde (Bolu Tüneli, Bolu Dağı Geçişi, Gerede-Ilgaz-Merzifon Güzergahı gibi) yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, bu güzergahlara gidecek olan araçlar karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri gibi) bekletilecek. Bu süre içerisinde terminallerden çıkış yapacak otobüslerin hareketlerine izin verilmeyecek ve gerekli diğer tedbirler alınacak.

-Kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle, trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araç sürücüleri ve yolcular, meskun mahallerdeki konaklama tesislerinde barındırılacak.

-Kar yağışı olması halinde, tır tipi araçlar ile gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçlar, uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı, hava ve yol şartları normale dönünceye kadar bekletilecek olup, karlı ve buzlu yol kesimlerinde, bütün taşıtlara zincir taktırılacak ve zincirsiz araçların seyrine izin verilmeyecek.

-Sisli veya zincir takılması gereken kesimlere gelinmeden önce, taşıt sürücüleri bizzat durdurularak veya megafonla araçlar arasındaki takip mesafesini artırmaları, mecbur kalmadıkça sollama yapmamaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri, ayrıca gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları hususlarında uyarılacak.

-Güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı ve ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek. Far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (zincir, takoz, çekme halatı gibi) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacak.

-Trafik birimleri, karayollarında kar ve buzlanma mücadelesi çalışmalarını yürüten Karayolları Genel Müdürlüğü personeli ve şehir içerisinde belediye görevlileri ile devamlı koordine içinde bulunarak, gerekli olan ve talep edilen yardımı derhal yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber