Türk-Yunanistan doğalgaz boru hattı açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı projesinin 2 ülkenin birlikte uyum içinde işbirliği yapabileceğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, "Tüm Yunan halkı olarak Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri hedeflemekteyiz" dedi.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı, İpsala Gümrük Alanı'nda düzenlenen törenle açıldı. Hattın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından yapıldı. Törende, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanı sırada çok sayıda yerli yabancı siyasetçi de hazır bulundu.

Kürsüye ilk olara çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, komşu Yunanistan'a ilk doğalgazı verme mutluluğunun yaşadığını belirtti. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğini sağlayacak projelerden biri olan program dahilinde Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde yakın ilgi ve desteği ile temelini atıp bitirilen bu projenin 3 bölümden oluştuğunu dile getiren Güler, "Toplam uzunluğu 297 kilometreye ulaşan bu hatla ilk doğalgazı bugün Yunanistan'a dolayısıyla Avrupa'ya da taşımış oluyoruz" dedi.

Bu projenin sadece bir enerji projesi olmadığını söyleyen Güler, projenin aynı zamanda bir barış projesi olduğunu vurguladı. Bu bakımdan da anlamlı bir proje olduğunu söyleyen Güler, "Burada Türkiye kurulan enerji denkleminin çok önemli bir parametresi olmaktadır. Bu bilinçle Türkiye Cumhuriyeti, güven duyulan destekleyici katılımcı görevlerini de bu projeyle sürdürecektir. Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumunu daha da pekiştiren bu projelerden sonra yeni hedefimiz Bulgaristan Romanya

Macaristan üzerinde Avusturya'ya uzanacak Nabuko ve Samsun Ceyhan projeleridir. Bu dev projelerle başta AB olmak üzere dünya enerji politikalarına ve arz güvenliğine çok önemlidir. Katkılarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Ardından söz alan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, bundan 2.5 yıl önce Meriç'te bu projenin başlangıcının temelini atıldığını hatırlattı. Projenin iki ülke için önemli bir proje olduğunu dile getiren Karamanlis, "O günden bu güne Türkiye ile Yunanistan arasında bağlantıyı kuracak hattın bağlantısı tamamlandı. Bugün burada bu hat için bulunmaktayız. Amacımız aynı. Ben Avrupa Komisyonu'na, Sayın Başkan Barosso'ya bu projeye verdiği destek için teşekkür etmek istiyorum. Her iki ülkedeki yetkili bakanlık ve çalışanlara da teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Karamanlis, projenin 2 yıl sonra tamamlandığını ve bugün hayata geçirildiğini söyleyerek, "Şunu da belirtmek istiyorum aynı zamanda Yunanistan İtalya ile de devletler arası anlaşma imzaladı ve İtalya ile de boru hattı inşa edilecek. Geçtiğimiz Temmuz ayında 3 ülkenin yetkili bakanları Ortadoğu ve Hazar bölgesinden Avrupa'ya doğalgaz getirecek hattın anlaşmasını imzaladık. Bizler AB'nin de destekleriyle güney Avrupa doğalgaz ringini oluşturuyoruz. Geçtiğimiz aylarda ülkemiz Azerbaycan ile de ikili bir anlaşma imzaladı. Böylece 4'lü bir anlaşma ortaya çıktı. İtalya Türkiye Yunanistan ve Azerbaycan arasında" ifadelerini kullandı.

Her zaman başlangıcın her şeyin yarısı olduğunu söylediğini belirten Karamanlis, bugün bir başlangıç yapıldığını söyle. Türk Yunan doğalgaz boru hattı projesinin olgunlaşması için çok zamana ihtiyaç duyulduğunu anlatan Karamanlis, projenin hayata geçirilmesi için oldukça az zaman harcandığının altını çizdi.

Bu hattın hem Yunanistan hem Türkiye için çok önemli ve çok yararlı olduğunu dile getiren Karamanlis, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabet yaşandığı dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli. Dünyamızda yaşanan felaketler daha sağlıklı, daha tehlikesiz, çevre açısından daha iyi enerjilere yönlendiriyor. Doğalgaz da bunlardan biri. Bu proje iki ülke arasındaki işbirliği açısından da önemli bir adım. Bu proje ayrıca 2 ülkenin birlikte uyum içinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler.

Bu alanda gerçekten çok geniş imkanlar var. Bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Bu yılın başlarında bir başka enerji projesi daha hayata geçirecek. Bu proje de iki ülke arasında elektrik enerji hatlarının birleştirilmesi. Bugün bu projenin açılışın gerçeklettiren her iki ülkenin bugününe ve geleceğine bakıyoruz. Buradan şu mesajı vermek istiyoruz. Bizler birlikte işbirliği yaparak daha iyi bir gelecek elde edebiliriz. Türk komşularımıza şunu söylüyoruz. Tüm Yunan halkı olarak Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri hedeflemekteyiz. Gelecek yıllara daha iyi bir nesil bırakmak için çabalarımız sürdüreceğiz ve Türkiye'nin AB hedefini desteklemekteyiz. Türkiye'de AB için gerekli kriterleri yerine getirmek zorunda. Bunu da siz biliyorsunuz zaten."

Siyasetin amacının vatandaşın daha iyi daha kaliteli yaşaması olduğunu dile getiren Karamanlis, "Bu yüzden komşuluk ilişkilerine önem vermeliyiz. Ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halklar da daha iyi bir gelecek için iyimser olabilirler. İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber