Çiçek: Sosyal güvenlik yasası hafta sonu mecliste

Haber Giriş : 19 Kasım 2007 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA (ANKA) - Hükümet Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın hafta sonuna kadar TBMM'ye sevk edileceği açıklayarak Aralık ayı içinde bütçe görüşmelerinden önce ya da sonra yasalaştırmak istediklerini söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda ilk olarak sosyal güvenlik sistemiyle ilgili yasasıyla ilgili Faruk Çelik'in bilgi verdiğini söyledi. Çiçek, konuyla ilgili yasanın 1 Ocak 2008'den önce yasalaşması gerektiğini belirterek, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınan yasanın üzerinde Anayasa Mahkemesi kararının da dikkat alınarak bir süredir üzerinde çalışma yapıldığını ifade etti.

Bakan Çiçek, yasanın bu hafta sonuna kadar TBMM'ye sevk edileceğini, Aralık ayında bütçe müzakerelerinden önce veya sonra da çıkarılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Yasanın eskiden beri ?kara deliklerden biri? olarak ifade edilen bir konuyu ele aldığını söyleyen Çiçek, şu an Sosyal Sigortalar, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına bağlı 15 milyon 800 bin sigortalı bulunduğunu, bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin de hesaba katılması durumunda yasanın 55 milyon kişiyi, yeşil kartlılarla birlikte değerlendirildiğinde ise nüfusun yüzde 90'ını kapsadığını belirtti.

Çiçek, yasanın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının emeklilik iş göremezlik ve sağlık konularında norm ve standartlar açısından birliğinin sağlanmasını amaçladığını kaydederek, yasayla bütçe açısından Türkiye'nin önünü tıkamaya izin verilmeyecek bir tarzda bir düzenlemeyi gerçekleştirileceğini belirtti.

-26 KATRİLYON AÇIK-

Çiçek mevcut durumun bütçe üzerindeki yükü şöyle anlattı:

?1991 yılından evvel sosyal güvenlik sistemimiz açısından esas itibariyle ortada bir açık yok. Fakat sonra 1991'de kurulan koalisyon ve arkasından gelen bir kısım iktidarlar ve bunların yaptığı popülist düzenlemelerle, 1991'de 10 binde 5 olan açık, Gayri Safi Milli Hasılanın, bugün 4.2'sine 2006 sonu itibarıyla gelmiştir. 10 binde 5'ten, 4.2'ye gelmiştir. Bunu, rakamla şöyle ifade etmek mümkün; 2006 sonu itibariyle sosyal güvenlik sistemlerinin geliri 55.916 katrilyon, gideri 82.599 katrilyon, Aradaki fark 26 katrilyon. Transfer olarak baktığımızda ise 33.5 katrilyondur. 2007'de bu rakam daha büyük. 2008, 2009'da korkarım ki bu düzenlemeler kısa sürede gerçekleşmediği takdirde bütçe rakamlarının neredeyse yarısı bu açıklara gidebilecek hale gelmektedir.?

-SOSYAL GÜVENLİK YASASI İLERİYE DÖNÜK -

Bakan Çiçek, bir soru üzerine tasarının 1-2 seneyi değil, 40- 50- 100 seneyi hesaplamak amacıyla yapıldığını belirterek, ?Burada kimsenin herhangi bir telaşa kapılmasına gerek yok. Şu an görevde olan ve kişiler açısından kazanılmış hak teşkil eden hiçbir husus tabiatıyla bir hukuk devletinde, bir hukukun gereği olarak geri alınması söz konusu değil. Yani bugün görevde olanlarla bundan sonra işe girecek olanlar, farklı bir statüye ister istemez sahip olacaklardır. Dolayısıyla ileriye dönük olarak bütçe üzerindeki yükün kaldırılması, eksiklerin ortadan kaldırılması ve standartlar açısından da yani Bağ-Kur'ludur, SSK'lıdır, Emekli Sandığı mensubudur tarzında bir kısım ayrıcalıkları da ortadan kaldıracak düzenlemeleri içermektedir? diye konuştu.

Çiçek, bir gazetecinin Kuzey Iraklı yöneticilerin terörle mücadeleye ilişkin açıklamaları nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine de hükümetin aldığı yetkinin gereğini bugüne kadar yerine getirdiğini söyledi. Tezkerenin gereğinin yapıldığını belirten Çiçek, ?Biz bu işin gereğini yapmışız. Biz açıklamadık, Sayın Genelkurmay Başkanı bazı meslektaşlarınızla yaptığı toplantıda açıkladı. Dolayısıyla biz bize verilen yetki neyi gerektiriyorsa yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Geriye ne yaptığınızın tarihi ve numarasını bildirmek kalıyor. Bunda da fayda görüyorsanız bu işin tarih ve numarasını da kamuoyuna veririz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber