Özelleştirmede bir başarı hikayesi

Haber Giriş : 20 Kasım 2007 11:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirme kapsamında 1993 yılında Erzurum ve bölge girişimcilerinin olanaklarını birleştirerek satın aldıkları ve "özelleştirmede örnek kuruluş" olarak gösterilen Aşkale Çimento, en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında ilk 100'ye girmeyi hedefledi.

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yerini sürekli üst sıralara taşıyan Aşkale Çimento, geçen yıl Türkiye'nin en büyük 309. büyük sanayi kuruluşu olmuştu. Aşkale Çimento, Anadolu'da kurulu şirketler içinde ise 81. sırada yer almıştı. Aşkale Çimento'nun, şu anda Türkiye'nin en karlı 100 şirketi içinde yer aldığı bildirildi. Özelleştirildiği 1993'ten bu yana 180 milyon dolarlık yatırım yapan Şirket, üretimini 250 bin tondan 2.5 milyon tona çıkardı, bin dolayındaki ortağına her yıl düzenli olarak kar dağıttı. 1993 yılında 300 çalışanla 250 bin ton çimento üreten Aşkale Çimento, ilk dönemde personel sayısını azaltmasına rağmen, aradan geçen 14 yıl boyunca yaptığı yatırımlarla, üretimini 10 katına çıkardı. Şirket, 2004 yılından itibaren ise istihdamı artırıcı yatırımlara hız vererek, gelinen aşamada çalışan sayısını bin kişiye ulaştırdı. 2008 yılında bu sayının, bin 300'ü bulması bekleniyor.

-BÜYÜK YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik,"2. Döner Fırın Hattı ve Hammadde Kırıcı, Kapalı Stokhol ve Klinker Silosu, Klinker Nakil Sistemi, Çimento Değirmeni" projesinin yaklaşık 54 milyon dolara mal olduğunu bildirdi. Özelleştiği günden bu yana 180 milyon dolarlık yatırım yapan Aşkale Çimento'nun yıllık 3 milyon ton çimento satışını sağlayacak alt yapıyı tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Yücelik, Şirketin mevcut durumu ve hedefleri konusunda şu bilgileri verdi: "Erzurum Hazır Beton Tesisi'nin saatte 320 metre küp beton üretmesi ise kapasite artırımlarının bir sonucudur. Hazır beton tesisinde çok az hazır beton tesisinde bulunan TS-EN-206-1 belgesini almaya hak kazandı. İşletme tüm birimleri ile; binalar için hayatı önem taşıyan betonun kalitesine büyük önem vermektedir. Bu amaçla tesiste bulunan kalite-kontrol laboratuarında üretim aşamasının her safhasında kalite kontrolleri uzman elemanlarca titizlikle sürdürülmektedir. Özelleştiği günden bu yana 41 milyon dolarlık enerji faturası ödeyen ve 32 milyon dolarlık vergi yatıran şirketimizin hedefi devler liginde ilk yüze girmektir."

-"DEVLETE TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK"

Yücelik, Aşkale Çimento'nun kamuya "tek kuruş borcu olmadığını" ifade ederek, Bizim en önemli önceliklerimizi; yatırım, istihdam ve bize destek olan insanlara ahde vefadır. Biz sahip olduğumuz sorumlulukların bilincindeyiz. Attığımız her adımda bizlere yürekten destek olanları utandırmamaya çalışıyoruz. Bizim başarımızın sırrı tamamen özveri, fedakarlık. Bunun asıl sırrı ibadet aşkı ile çalışmak. Bizim şirketlerimizde benim adamım senin adamın davası yok. Bizde kural, şirketin menfaati ne ise odur" diye konuştu. TMSF portföyündeki Gümüşhane Çimento Öğütme Tesisleri'ni 2006 yılında satın aldıklarını söyleyen Yücelik, "İşletmenin atıl durumda olması ve makine-teçhizatın tamamen sökülüp taşınması nedeniyle, halen tesisler çalışmamaktadır. Ancak şirketimizin uzun vadedeki planları içinde Gümüşhane Çimento tesisleri önemli bir yer teşkil etmektedir" dedi. Yücelik, bu tesisin üretime kazandırılması için çalışmaların hızla sürdüğünü, aynı zamanda benzeri bir tesisin Erzincan'da inşa edileceğini kaydetti.

-HEDEF İHRACATI ARTIRMAK

Aşkale Çimento'nun bölgede ve Türkiye'de bir güç haline geldiğini belirten Yücelik, "Trabzon Çimento ile birlikte güçlenen şirketimizin hedefinde ihracatı artırmak var. Söz konusu kapasite artırımı ihracata yönelmemizde güçlü bir dayanak olacak" dedi. Aynı zamanda daha fazla üretim, daha fazla, istihdam ve daha fazla katma değer imkanı bulacaklarını ifade eden Yücelik, Aşkale Çimento'nun özellikle yatırım ve istihdam konusunda kısa-uzun vadeli projelerinin zamanı geldiğinde harekete geçirildiğini söyledi. Yücelik "Trabzon Çimento bu anlamda önemli bir kilometre taşı. Özellikle ihracat ve iklim açısından Karadeniz bizim için önemli. Trabzon Çimento gücümüze güç kattı, Erzurum ve Aşkale'deki yatırımlarımıza ivme kazandırdı. Biz tamamen profesyonel, dünya gerçeklerine uygun ve akıllı yatırımları planlıyor, uyguluyoruz. Trabzon insanının bize verdiği destek ve özellikle her defasında yüreklendirmesi alkışa değerdir" diye konuştu.

-TRABZON'DA KİRLİLİK ORTADAN KALKIYOR

Lütfü Yücelik, çalışanlar ve Trabzon insanı ile birlikte fabrikayı ayağa kaldırdıklarını, fabrikanın teknolojisini günün şartlarına uygun hale getirdiklerini anlattı. Çimento Fabrikası'nın şehir merkezinde yer aldığına işaret eden Yücelik, şöyle dedi: "Fabrikayı çevreyle dost bir fabrika haline getiriyoruz. Hizmete giren filtre teknoloji açısından Türkiye'de bir ilk oldu. Dünya standartları bacadan çıkan gaz için 50 miligram toz/m3 şartı getirmiştir. Trabzon'daki fabrikamızda şu anda çıkan toz miktarı 1 miligram toz/m3 altındadır. Bununla birlikte görüntü kirliliğinin giderilmesi noktasında da çok ciddi gayretler gösterdik. Devreye aldığımız çimento değirmeni, aynı zamanda daha fazla çimento üretiminin yolunu açtı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber