DGM'yi kaldıran yasaya iptal istemi

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, DGM'leri kaldıran yasanın 2 maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruda, yasanın, kaldırılan DGM'ler yerine kurulan ağır ceza mahkemelerince hangi suçlara bakılacağı ve yürürlüğe girmesiyle birlikte DGM'lerdeki dosyaların durumunu düzenleyen hükümlerinin iptali istendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada, 5190 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda Değişiklik Yapılması ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kaldırılmasına Dair Kanun'un 1. maddesi ile 1412 sayılı Yasa'ya eklenen 394/a maddesinin ve geçici 2. maddesinin Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, 8 Eylül Çarşamba günü yapacağı toplantının gündemine bu davayı da aldı. Yüksek Mahkeme, davada, ilk incelemeyi yapacak, başvuruda herhangi bir eksiklik bulmazsa davayı esastan görüşmeye karar verecek.

İptali istenen yasanın 394/a maddesi, kaldırılan DGM'ler yerine kurulan ağır ceza mahkemelerinin hangi suçlara bakacağını düzenliyor. İptali istenen geçici 2. madde ise şöyle:

?Bu Kanunun yayımı tarihinde görev ve yetkileri sona eren Devlet Güvenlik Mahkemelerinde ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcılıklarında mevcut dava ve soruşturma dosyaları ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın durumlarına, mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren yargılama ve soruşturmaya devam edilmek üzere görevli ve yetkili ağır ceza mahkemelerine ve bu mahkemelerin bulundukları illerin Cumhuriyet Başsavcılıklarına devredilir.

Bu Kanun kapsamına girmeyen suçlar nedeniyle; hazırlık soruşturma safhasında bulunan dosyalar hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca, son soruşturma safhasında bulunan dosyalar hakkında ağır ceza mahkemelerince dosya üzerinden, kanun hükümlerine göre gerekli kararlar verilmek suretiyle, dosyalar görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarına veya mahkemelere gönderilir.?

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber