'Gece yatarken sobayı açık bırakmayın'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kış aylarının gelmesiyle birlikte sobalardan çıkan karbonmonoksit gazlarının ölümlere yol açması tedbir alınmasını gerekli kılıyor.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Reha Hüdayioğlu da, üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Tüm uyarılara rağmen her yıl hidrokarbon içeren, "kömür, petrol ve doğalgaz" gibi yakıtların bilinçsizce yakılmasından kaynaklanan zehirlenmelere bağlı olarak ölüm sayısının arttığına dikkat çeken Hüdayioğlu, "Isınma amaçlı faaliyetlerden kaynaklanan zehirlenme ve ölümler çoğunlukla fosil yakıtların, sobalarda doğru yakılma yönteminin bilinmemesi veya bazı ufak ihmallerden kaynaklanmaktadır. Maalesef ülkemizde bu zehirlenmelerin en başında Soba zehirlenmeleri en ön sıralarda gelmektedir." dedi.

Havalandırması olmayan yerlerde açıkta ateş yakılmaması, soba kullanılırken boru ve baca temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Hüdayioğlu, en önemli tedbirin gece yatarken sobayı açık bırakmamak olduğunu söyledi.

Zehirlenme durumunda öncelikle ortamın havalandırılması gerektiğini kaydeden Hüdayioğlu, zehirlenen kişinin temiz havaya çıkarılmasının doğru olacağını belirtti.

"Hastanın bilinci yerinde ise derin ve sık soluk almasını istenmelidir." diyen Hüdayioğlu, ilk müdahalenin ardından, hastalara mutlaka oksijen tedavisi uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Reha Hüdayioğlu, "Vakit kaybetmeden acil servis merkezlerine başvurularak, hastanın en yakın sağlık merkezine ulaşması sağlanmalıdır. Kalp-damar hastaları, gebeler, bebekler, kronik akciğer rahatsızlığı bulunanlar ve kansızlık şikayeti olanlar daha kolay zehirlenebilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber