Ordunun yeni silahı 'stamp'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 23:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ASELSAN tarafından geliştirilen Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) Sahil Güvenlik komutanlığı envanterine girdi.

ASELSAN tarafından tasarlanıp geliştirilen STAMP üstün görüş ve isabet kabiliyetiyle Türk ordusunun terörle mücadeledeki gücüne güç katacak.

Sistem hakkında bilgi veren ASELSAN Hava Savunma Silah Sistemleri Savunma Programları Direktörlüğü Proje Lideri Behçet Karataş, sistemin bilgisayar kontrollü olduğunu ve uzaktan kumanda ile tüm sistemin kumanda edilebildiğini söyledi.

Sistem üzerindeki elektrooptik cihazlar sayesinde çıplak gözle görünmeyen hedeflerin tespit edilebildiğini ifade eden Karataş, STAMP sisteminin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: "Sistem tespit edilen hedefi otomatik olarak işaretlemekte, daha sonra nişancı seçtiği hedef üzerine kilitlenebilmektedir. Hedef nereye giderse gitsin çok hızlı hareket etse dahi namlu kilitlenerek hedef üzerinde kalmaktadır. Burada nişancıya sadece tetiğe basmak kalıyor. Bu sistem bilgisayar oyunlarının gerçek hayata uyarlanmış halidir."

Çok yüksek atış yeteneği olduğu için taktik ve kara araçları ile gemi ve botlarda kullanılabildiğini vurgulayan Karataş, sistemin Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildiğini söyledi. Karataş, sisteme ilişkin hem karada hem de denizde çok fazla atış testleri yapıldığını ifade ederek, zorlu senaryolarda yapılan test atışlarında yüksek isabet elde ettiklerini vurguladı.

"Sanırım bu tip testleri dünyada ilk kez biz gerçekleştirdik" diyen Karataş, sistemin her türlü olumsuz hava şartlarında 24 saat çalışabildiğini kaydetti.

Özellikle sınır karakolları, gece-gündüz gözetlemeleri ve çatışmalarda çok etkin bir silah olacağına inandıklarını ifade eden Karataş, "Çünkü yaptığımız testlerde isabet oranı çok yüksek. Terörle mücadelede araçlarda da çok etkili bir biçimde kullanılabilir" diye konuştu.

Karataş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın alımlarında artık STAMP sistemini kullanacağını belirterek, bunun dışında yurt dışından da çok büyük talep olduğunu söyledi. Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile de görüşmelerin devam ettiğini bildiren Karataş, bu görüşmelerin çok kısa sürede sonuç vereceğini ve bu sistemin terörle mücadelede etkin bir biçimde kullanılacağını düşündüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber