Acil yardım isteğine uydudan anında tespit

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2007 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta'da acil çağrıların tek numarada toplanmasını sağlayacak 112 Acil Çağrı Merkezi'nin bir yıl içinde faaliyete girmesi planlanıyor. Bu sayede yardım isteyenlerin kimlik bilgileri ve bulunduğu yer nokta olarak anında uydudan tespit edilebilecek.

Sistemin bir diğer faydası da; çağrı numaralarının çokluğundan dolayı hangi olayı nereye bildireceğini şaşıran vatandaşın kafa karışıklığının önlenerek, zaman ve kaynak israfına son verilmesi.

Isparta'da Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde acil çağrıların 112 olarak tek bir merkezde toplanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Antalya ile birlikte pilot bölge seçilen Isparta'da acil çağrı merkezinin bina sorunu çözüldü, bir ay sonra da donanım ihalesine çıkılıyor.

Bir yıl içinde faaliyete geçmesi beklenen sistemin hem görevliler, hem de yardım isteyen vatandaşlar için pek çok avantajlar sağlayacağı bildirildi.

Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, sistemin hem ekipler, hem de vatandaş açısından büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi.

Şaşmaz, sistemin Avrupa ülkelerindeki gibi tek elde toplanmasıyla her türlü gelişmenin tek merkezden sistematik olarak takip edilebileceğini ifade ederek, "Suçluya, suç yerine, ya da yardım isteyen birisine ulaşmak daha kolay olacak. Uydu destekli ve coğrafi bilgi sisteminden yararlanılacak olan sistemde acil çağrı merkezini arayanın kimlik bilgileri anında bilgisayar ekranına gelirken, bulunduğu yer de nokta olarak harita üzerinde görülebilecektir." dedi.

Türkiye'de acil yardım numaralarının çok sayıda olması nedeniyle uygulamada zorlukların yaşandığını kaydeden Şaşmaz, ayrıca karşılaşılan olayın hangi kurumu veya kurumları ne derecede ilgilendirdiği veya önceliğin hangisinde olduğu hususunda tereddüde düşüldüğünü aktardı. Şaşmaz, bu yüzden zaman ve kaynak israfı ile birlikte can ve mal kayıpları da yaşanabildiğine dikkat çekti.

112 acil çağrı merkezinde görev alacak olan personelin tespit edildiğini, yakın bir zamanda yabancı dil ve bilgisayar eğitimine başlanacağını söyleyen Şaşmaz, ayrıca personelin insan psikolojisi ve güzel konuşma eğitimlerini de içine alacak programlarının ardından 112 acil çağrı sistemine entegre olacak olan kurumlarda stajlarını yapmalarının da planlandığını kaydetti.

Sağlık Müdürü Dr. Levent Yılmazer de 112 acil servis olarak bu sistem için alt yapılarının hazır olduğunu ifade etti.

Yılmazer, bütün ambulansları teknolojik cihazlarla donattıklarını belirterek, "Hangi ambulansın nerede olduğunu, olaya çıkış ve ulaşma zamanlarını takip edebiliyoruz. Asılsız ihbar numaralarını da engelleyerek zaman kaybını önlüyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber