Yap-işlet-devret cezaevleri geliyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 23 Kasım 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hizmetlerinin özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeler yenileniyor. Hükümet, devlet adına yapılan hastane, okul ve cezaevlerinin özel sektör eliyle işletilmesini planlıyor.

Kamu hizmetlerinin özel sektör işbirliğiyle yapılmasına yönelik yasaların dağınıklığının Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın iptal kararlarına yol açması nedeniyle kamu-özel işbirliğini anayasal çerçevede düzenleyen yasa çalışmaları başlatıldı.

Devlet Planlama Teşkilatı, kamu-özel sektör işbirliğini yeniden düzenleyen yasa taslağı hazırlayarak hükümete sundu. Taslakta, bugüne kadar yap-işlet-devret, yap-işlet, yap-kirala ve işletme hakkı devri modelleriyle yürütülen işbirliğinin enerji ve havayolu ulaşımı sektörleri dışında yaygınlık kazanamadığı tespitine yer verildi. Kamu-özel işbirliğinin yürütüleceği sektörler genişletilerek yeni modeller gündeme getirildi.

KAPSAM GENİŞLETİLİYOR

Taslakta, bilgi teknolojileri, turizm, konut, eğitim, kültür, sağlık, kentsel dönüşüm, adalet, güvenlik, genel idare altyapısı ve araştırma-geliştirme alanları da kapsama sokuluyor. Ancak adalet, güvenlik, sağlık ve eğitim hizmetlerinin sadece altyapı yatırımlarının özel sektörle işbirliği halinde yapılabilmesine olanak sağlanıyor.

'ÖZEL' CEZAEVLERİ

Bazı mal ve hizmet üretim birimlerinin yapımcı tarafından işletilebilmesinin önü açılıyor. Buna göre, halen özel sektörün işlettikleri dışında devlet adına yapılacak hastane ve okullar, yapım aşamasında özel sektöre verilecek. Okulu ya da hastaneyi yapan şirket, bunların işletmesini de yürütecek. Aynı yöntem cezaevleri için de uygulanacak.

10 milyon YTL'nin altındaki projeler için Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetki alınma zorunluluğunu da kaldırıyor.

Taslak, ihale modelleri arasına ilk kez rekabetçi diyalog ve müzakereyi de sokuyor. Rekabetçi diyalog yönteminin fiyatı başlangıçta garantiye almayı, müzakere yöntemininse işin tamamlanma süresi ve teminatlar gibi koşulların da pazarlığına olanak tanıdığı vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber