E-devlet, bürokraside verimsizliği önlemenin en etkili ilacı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meral Tamer'in yazısı

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren'den öğrendik. Telekomünikasyon sektörümüzde pazar büyüklüğü 2007 sonu itibariyle 15.5 milyar dolara, bilgi teknolojilerinde 4.8 milyar dolara ulaşıyor.

Dün de yazdım. eTR ödül töreni için gittiğim Ankara'da, e-devlet uygulamasında son yıllarda önemli adımlar atıldığını, kamu kurumu üst düzey yöneticilerinin ve yüksek bürokratların, kendi kurumlarında bu yönde atılım yapmaya çok istekli olduklarını memnuniyetle gördüm.

YSK'nın başarısı

Zira son seçimlerde gerek seçmen listesinde adımın bulunup bulunmadığını, gerekse hangi sandıkta oy kullanacağımı, evde rahat koltuğumda otururken internet üzerinden şıp diye bulmanın konforunu yaşamış bir seçmenim. Hatta 22 temmuz gecesi, seçim sonuçlarını evde yakın arkadaşlarımla sabahın ilk saatlerine kadar izleyeceğimizi düşünürken, saat 22.00'de sonuçlar belli olunca bizim eğlence erken bitti diye düş kırıklığına uğradığımızı itiraf etmeliyim.

Ancak bu müthiş dönüşümü gerçekleştiren Yüksek Seçim Kurulu'na, 5. eTR Ödülleri jüri üyesi olarak gönül rahatlığıyla oyumu verdim. Diğer 16 jüri üyesi de benim gibi düşünmüş olmalı ki YSK, kamudan vatandaşa hizmetler kategorisinde, bilgisayar destekli merkezi seçim sistemi projesi SEÇSİS ile ipi göğüsledi. Çünkü SEÇSİS'le sadece seçmenin kolay ve hızlı oy vermesi ve seçim sonuçlarının hızlı alınması değil, aynı zamanda seçmen vatandaşların eksiksiz belirlenmesi, mükerrer yazımın önlenmesi ve itirazların en aza indirilmesi sağlanmıştı.

50 milyar YTL tasarruf

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, önümüze çok dikkat çekici bir istatistik koydu. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK'in tespitlerine göre bürokraside verimsizlik, Türkiye'de iş hayatındaki en sorunlu alanlar listesinde şu anda % 14'le birinci; enflasyon ise 10. sıraya gerilemiş durumda. Oysa TÜİK, "Rekabeti Olumsuz Etkileyen Başlıca Unsurlar" başlıklı bu çalışmasını ilk olarak 2003'te yayınladığında enflasyon birinciydi; bürokraside verimsizlik 5. sırada yer alıyordu.

Beyannamelerin ve tahsilatın elektronik ortama taşınmasıyla vergi tahsilatında ortalama maliyetin 2 dolardan 35 sente indiğini ve SSK emeklileriyle ilgili listenin elektronik ortama taşınarak mükerrer maaşın önlenmesiyle yılda 352 milyon YTL tasarruf sağlandığını dün yazmıştım. İkisi de müthiş.

Gümrük Müsteşarlığı'nın mobil imza uygulamasına geçmesi ve gümrük beyannamelerinin elektronik imzayla internetten gönderilmesi suretiyle 50 milyar YTL tasarruf sağlayacağını öğrenince kulaklarıma inanamadım.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın dediği gibi "e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması, sadece verimlilik artışı ve vatandaşa kaliteli hizmet sunumunu sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda toplumsal katılım ve denetim ortamı yaratarak, kamu yönetiminin daha şeffaf, hesap verebilir ve güvenilir olmasını da sağlıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber