Yolsuzlukları ortaya çıkaran memura güvence geliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Kasım 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, rüşvet ve yolsuzlukları önlemek için 'merkezi denetim sistemi' kuruyor. Yolsuzlukla Mücadele Kurulu oluşturulacak, yolsuzluğu bildiren personele kötü muamele yapılamayacak.

Yolsuzluk ve rüşvet olaylarını önlemek için merkezi denetim sistemi kuruluyor. Maliye Bakanlığı'nca, AB iç kontrol standartları esas alınarak hazırlanan taslakla, rüşvet ve yolsuzlukların kaynağında kurutulması hedefleniyor.

3 AYAKLI SİSTEM AB

Türkiye Katılım Ortaklığı Belgesi'nde, yolsuzlukla mücadele için merkezi bir yapı oluşturulması öngörülürken; hükümet, 'Yolsuzlukla Mücadele Kurulu' oluşturulması için düğmeye bastı. Başta ihaleler olmak üzere kamu kurumlarında ortaya çıkan rüşvet ve yolsuzlukların önüne geçebilmek için iç kontrol süreçlerine ilişkin yöntemler de yeniden belirleniyor. Maliye tarafından hazırlanan ve ilgili kamu kurumlarının görüşüne sunulan Kamu İç Kontrol Standartları Taslağı'na göre, yolsuzlukla mücadelede 3 ayaklı bir sistem kurulacak.

MALİYE, KOORDİNATÖR

Görev paylaşımına gidilerek; işlemlerin onayı, denetimi ve tamamlanma sürecine kadar koordinasyon işlemleri Maliye'nin kontrolünde olacak. Usulsüz işlemleri ortaya çıkaran personele yönelik ayrımcı, haksız muameleye de izin verilmeyecek. Maliye, idareler arasında koordinatör rolü üstlenecek.

İşte Ödevler

Taslakta, kurumlara verilen ödevler şöyle sıralanıyor:

* Çalışanlar etik kurallar konusunda mutlaka bilgilendirilmeli. Bu kurallara uyum sağlanmalı.

* İdarelerde dürüstlük ve saydamlık sağlanmalı.

* İdarelerde görev yapan personelin yetki ve sorumluluklarının çerçevesi net bir şekilde ortaya konulmalı.

* Personelin yeterliliği konusunda performans değerlendirmesi yapılmalı.

* Yolsuzluk, usulsüzlük gibi olayların önlenmesi için yöntemler netleştirilmeli. Bildirim yöntemleri ortaya konulmalı.

Hazal ATEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber