10 mükellefin 6'sı 'vergi kaçırmak çok kolay' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye'deki mükelleflerin vergiye yönelik tutumlarının belirlenebilmesi için 'Mükellef Eğilimleri Anketi' düzenledi.

ODTÜ Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bölümü'nün yaptığı ankete göre, her 10 mükelleften 6'sı Türkiye'de vergi kaçırmanın diğer ülkelere kıyasla çok kolay olduğunu düşünüyor. Mükellefler, vergi kaçıranların yakalansa da ceza almadıklarına inanıyor. 18 ilde gerçekleştirilen anket, 6 bin 323 mükellefe uygulandı ve katılımcıların yüzde 88'ini erkekler oluşturdu. Mükelleflerle yüz yüze görüşme yoluyla 73 sorunun yöneltildiği anketle ilgili sonuçlar şöyle:

Mükelleflerin yüzde 59,6'sı Türkiye'de vergi kaçırmanın diğer ülkelere göre daha kolay olduğunu, bunun da en fazla cezaların uzlaşmada kaldırılmasından kaynaklandığını belirtiyor. Yüzde 13,4'lük kesim ise bu görüşe katılmıyor. Yüzde 69,9'luk kesim, yakalanma ihtimalinin fazla olduğunu düşünen mükellefin daha az vergi kaçıracağına inanırken, bu görüşü paylaşmayanların oranı yüzde 11,4 olarak belirleniyor.

Yüzde 52,5'lik kesim vergi kaçıranların yakalanmaları halinde ceza alma ihtimalini düşük görüyor. Yüzde 26,8'lik kesim buna katılmıyor.

Yüzde 65,6'sı vergi kaçıranlara yönelik cezaları yetersiz buluyor.

Yüzde 76,1'i vergi oranlarındaki artışların, kaçırmayı teşvik ettiğini düşünüyor.

Yüzde 71,6'sı vergi oranlarındaki indirimlerin, vergi ödemeyi teşvik edeceği yönünde fikir beyan ediyor.

Mükelleflerin yüzde 65,9'u vergi kaçıranların hapisle cezalandırılmasının daha caydırıcı olacağını ileri sürüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber