Fiili hizmet zammından kim yararlanacak?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören düzenleme, basım ve gazetecilik işlerinde çalışanların her bir yıllık sigortalı çalışma sürelerine 90 gün eklenmesi şeklindeki ''fiili hizmet zammı''na son veriyor.

TBMM Başkanlığına sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında, fiili hizmet zammından yararlanacak iş kolları yeniden belirleniyor.

Düzenlemede, fiili hizmet zammından yararlanacak sigortalılar içinde basım ve gazetecilik işyerlerinde çalışanlara yer verilmedi. Mevcut uygulamada gazeteciler, 360 günlük (bir yıl) sigortalı çalışma süresinde 90 günlük fiili hizmet zammına hak kazanıyor.

Filli hizmet zammı uygulamasından yararlanacak iş kolları da yeniden düzenleniyor. Buna göre; kurşun izabe (eritme) fırınlarının teksif (toplama) odalarında biriken kuru kozları kaldırma işlerinde çalışanların her 360 günlük sigortalı çalışma süresine 90 gün, diğer kurşun ve arsenik işleri ile cam fabrika atölyelerinde çalışanlara ise 60 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.

Fiili hizmet zammı kapsamında eklenecek gün sayısı, cıva üretimi işleri, demir ve çelik fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için 90 gün olarak belirlendi.

Çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santraller, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ve yangın söndürme işlerinde çalışanların bir yıllık çalışma süresine 60 gün eklenecek.

Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlara ise yılda 180 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.

İlk defa bu düzenlemeyle kapsama alınmakla birlikte, ''uygulama imkanının dar olması ve uygulamada sıkıntı yaşanacağı'' gerekçesiyle, kendi adına ve bağımsız çalışan sigortalılar, kapsam dışında bırakılıyor.

Fiili hizmet süresi zammı; subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlarla polis, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, MİT mensupları için 8, kapsamdaki diğer sigortalılar için 5 yılı geçmeyecek. Buna göre, 5 yıllık limitte yer alan bir çalışanın 20 yılı aşan çalışma süresi için fiili hizmet zammı işlemeyecek.

Fiili hizmet zammının, sigortalının prim ödeme gün sayısına eklenmesi ve emeklilik yaş hadlerinden indirilmesi, fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde yeraltı işlerinde çalışanlar için en az 1800 gün, diğerleri için en az 3 bin 600 gün çalışma şartına bağlı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber