Cinayette kasıt yoksa kocasını öldüren kadına maaş bağlanabilir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta eşini öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan kadın, 3 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi. Buna rağmen, sigortalı eşinin ölüm aylığından yararlanmak için SSK'ya başvurdu. SSK, sigortalıyı öldüren kişiye ölüm aylığı bağlanamayacağı gerekçesiyle talebi reddetti. Bunun üzerine kadın Ankara 11. İş Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, kadına ölüm aylığı bağlanması gerektiğine karar verdi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkeme, ilk kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Kurul, olayda öldürme kastı bulunmadığından, kadına ölüm aylığı bağlanmasına karar verdi.

Gerekçeli kararda ise, Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 68. maddesinde ?dul eşe ölüm sigortası kolundan aylık bağlanacağının ve bu aylığın tekrar evlenme ile sona ereceğinin'' hükme bağlandığı hatırlatıldı.

YASADA BOŞLUK

Sigortalı eşini ?kastın aşılması suretiyle'' öldüren davacı eşin ölüm aylığına hak kazanıp kazanamayacağı noktasında bir hüküm bulunmadığı ifade edilen gerekçeli kararda, bu konuda yasa boşluğu olduğu kaydedildi. Medeni Kanun' da da ?miras bırakanı kasten öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlerin mirasçı olamayacakları?nın öngörüldüğü belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber