Avukatlara hakimlik yolu açan düzenleme komisyondan geçti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Avukatların, hakim-savcı olabilmesini sağlayan düzenleme kabul edildi. Muhalefet, mülakat uygulamasına, ?İnsanlar, gümüş yüzüğe ve bıyığına göre değerlendirilecek? diyerek itiraz etti

Avukatların hakim ve savcılığa geçmesine ve hukuk fakültesi mezunu olmayanların idari hakim olarak görev yapmasına imkan sağlayan teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Ancak, hukuk fakültesi mezunu olmayanların oranı, yüzde 10'la sınırlandırıldı.

Görüşmelere, komisyon üyesi olmayan yaklaşık 50 CHP'li milletvekili de katıldı. Bu nedenle TBMM Adalet Komisyonu salonu yetersiz kaldı ve çalışmalar KİT Komisyonu'nda sürdürüldü. Kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi ve AB Komisyonu raporlarına aykırı olduğunu öne süren CHP'li milletvekilleri, Adalet Bakanlığı'na, hakim ve savcı adaylarını seçmek için mülakat komisyonu oluşturma yetkisi verilmesinin, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini ortadan kaldıracağını iddia etti.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise; bölge adliye mahkemelerinin, hakim ve savcı ihtiyaçlarının 2010 yılına kadar karşılanması için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, yasal boşluklar nedeniyle 1995 yılından bu yana hiçbir avukatın, hakim ve savcılığa geçemediğini bildirdi.

ESKİLERE HAKSIZLIK

Adalet Bakanlığı'nın, hakim ve savcı adaylarının kabulünde yetki kullanmasının anayasaya aykırı olmadığını kaydeden Şahin, ?'Adalet Bakanlığı'nın siyasi etkide bulanacağını söylemek, Cumhuriyet tarihi boyunca hakim ve savcılık mesleğine girmiş herkesi vebal altında bırakır. Hakim ve savcıların siyasi tercihle alındıklarını söylemek, bu arkadaşları töhmet altında bırakır'' diye konuştu. Bakan Şahin, ?Siyasi kaygılarla hareket etsek, bütün boş kadrolara atama yapardık. Bazı dönemlerde hakim ve savcıların atanmasında siyasi etki yapıldığı iddialarını külliyen reddediyorum. Eski bakanlara haksızlık yapmayalım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber