Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi görüşmeye başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 14:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin sert eleştirilerine neden olan Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişklik yapılmasını öngören kanun teklifini görüşmeye başladı. Teklif üzerindeki ilk konuşmayı CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe yapıyor.

5 yıl avukatlık yapanların hakim olabilmesinin önünü açan tasarı, mülakatın toplam başarı puanına etkisi ve mülakatı yapacak kurulun yapısı nedeniyle muhalefetin tepkisini çekiyor.

Hükümet, Anayayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle hakim ve savcı alımlarını yönetmeliğe göre yapmaya karar vermişti. Bu yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine, hakim ve savcı alımlarını yasal güvenceye kavuşturmak amacıyla kanun teklifi, idari yargıda hakim olmak isteyen ve hukuk fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olanların oranı, kabul edilecek aday sayısının yüzde 10'u ile sınırlandırılıyor.

Teklife göre, avukatlık mesleğinde 5 yıl fiilen çalışıp 35 yaşını doldurmamış olanlar, ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınav ve Adalet Bakanlığı'nın yapacağı mülakatla hakimlik ve savcılık mesleğine kabul edilebilecekler. ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alma şartı aranacak. Mülakat sınavına ise en yüksek puan alandan başlanarak, ilan edilen boş kadronun yüzde 50 fazlası çağrılacak.

Mülakat Kurulu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği müsteşar yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere 7 üyeden oluşacak.

Mülakatta uygulanacak kriterler şöyle: Muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme, genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakat, dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunmaması. Bu kriterlere CHP ve AK Parti milletvekillerinin ortak önergesiyle 'yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı' kriteri de eklendi. Teklife göre, yazılı sınav ile mühalak puanlarının aritmetik ortalaması alınacak. Yani nihai başarı puanında yazılı sınav yüzde 50, mülakat yüzde 50 etkili olacak.

Görüşülen teklif, meslekten çıkarma ile ilgili cezaları da başta Türk Ceza Kanunu olmak üzere, diğer kanunlarla uyumlu hale getiriyor.


Hakim atamalarına dair kanun teklifi bugün TBMM'de

Hakim ve savcı atamalarının yasal dayanağa kavuşturulmasını öngören kanun teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak.

AK Parti, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine gündemde değişiklik öngören grup önerisini, TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

Genel kurul, bugün saat 14.00'de toplanarak, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini görüşmeye başlayacak.

Kanun teklifi üzerindeki görüşmelerin yarınki birleşimde tamamlanamaması halinde, Genel Kurul, 1 Aralık Cumartesi günü de saat 14.00'de toplanacak.

Anadol: "Hukuki tartışma yaratacak"

Öneri aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, hakim ve savcı adayları sınavıyla ilgili yeni düzenleme getiren kanun teklifine ilişkin muhalefet şerhi yazmaları için kendilerine 2 saat süre vermesini eleştirdi.

Muhalefet şerhini bugün (dün) saat 13.00'te teslim ettiklerini anımsatan Anadol, Komisyonun, CHP'nin muhalefet şerhine yer vermeden hazırladığı raporun yok hükmünde olduğunu, geçerli olmayan bir raporun oylanmasının ise hukuki tartışma yaratacağını savundu.

Bozdağ: "Mağduriyetin giderilmesi gerekir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise öneri lehinde yaptığı konuşmada, kanun teklifinin 48 saat geçmeden gündemin ön sırasına alınmasının ihtiyaçtan kaynaklandığını öne sürdü.

Danıştay'ın hakim ve savcı atamaları konusundaki yönetmelikle ilgili verdiği karardan sonra yasal boşluk oluştuğunu, 99 idari hakim ve savcı adayının 5 Aralık'ta meslekle ilişkilerinin kesilmesinin söz konusu olduğunu anlatan Bozdağ, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın, CHP'li üyelere muhalefet şerhi yazmaları için süre verdiğini, içtüzüğe aykırı bir durumun olmadığını ileri süren AK Parti'li Bozdağ, 6 maddelik kanun teklifine 163 sayfalık muhalefet şerhi verilmesini eleştirdi.

Bozdağ, "Süresi içinde vazifesini yapmayanlar, raporun yok hükmünde olduğunu söyleyemez" dedi.

MHP'li Şandır: "Meclis'i geriyorsunuz"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iktidara neden aceleci davrandığını sordu.

Şandır, AK Parti grubunun uygulamalarının Meclis'i gerdiğini savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün de CHP'nin teklifin yasalaşmasını istemediğini, bu nedenle muhalefet şerhi konusunu gündeme getirdiğini savundu.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay döneminde yapılan atamaları da gündeme getiren Ergün, "Bu kişiler, bugün CHP'nin militanı olarak mı çalışıyor?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Eşkıya dün gece hukukçu kimliğiyle parlamentoya inmiştir" dediğini anımsatan Ergün, "Bu Meclis'te eşkıyalık falan yoktur. Bu yasa eşkıyalıksa, 50-60 kişiyle komisyon basmak ne?" diye konuştu.

DTP'li Kaplan ile Pakdil arasında tartışma

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Başkanvekili Nevzat Pakdil'i tutumu dolayısıyla eleştirdi.

"Usulsüzlük yapılarak söz hakkının engellendiğini" öne süren Kaplan, milletvekillerinin öneri hakkında yapacakları konuşmalarının, başka üyelere İçtüzüğün hangi hükmününe dayanılarak devredildiğini sordu.

Kaplan'dan oturmasını isteyen ve "Hayatta hep siz mi konuşursunuz?" diyen Pakdil, uygulamasında bir usulsüzlük bulunmadığını söyledi.

Daha sonra söz alan Hasip Kaplan, AK Parti önerisinin gayri ciddi olduğunu ve üzerinde karalamalar bulunduğunu ifade etti.

Öneride yeralan 31.11.2007 ibaresinin, 1 Aralık olarak değiştirildiğini kaydeden DTP'li Kaplan, "Olmayan bir gün için öneri veren AKP, yarın 30 Şubat için de verir" dedi.

Hasip Kaplan, hukukun kötüye kullanılmak için olmadığını ifade ederek, Robes Pierre'in giyotin yasasını çıkardığını, ancak o yasayla giyotine gönderildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber