Melen Suyu törenle İstanbul'a geliyor

Haber Giriş : 30 Kasım 2007 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul'un su sıkıntısını gidermek amacıyla hayata geçirilen Melen Çayı Projesi çerçevesinde düzenlenen "Büyük Melen Projesi'nin Birinci Kısım İnşaatları'nın Tamamlanması ve Melen Çayı'nın İstanbul'a Akıtılması Töreni", 2 Aralık pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile gerçekleştirilecek.

İstanbul'un 2040 yılına kadar olan uzun vadeli içme ve kullanma suyunun temini için tasarlanan büyük İstanbul İçme Suyu II. Merhale Melen Sistemi Projesi ile, ilk aşamada yılda 268 milyon metreküp, tüm aşamalar tamamlandıktan sonra da yılda 1.18 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmesi öngörülüyor. Proje, toplam 1 milyar 114 milyon YTL'ye mal oldu.

Şu ana kadar, 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposu yapımının tamamlandığı Melen Projesi'nden, ilk aşamada temin edilmesi planlanan 735 bin metreküp su ile, günlük su tüketiminin 2 milyon metreküp olduğu düşünülen İstanbul'un günlük ihtiyacının yaklaşık üçte biri karşılanabilecek.

105 kilometrelik hattı kapsayan bölümünde 3'ü inşaat, 3'ü boru imal, 1'i de enerji temin grubu olmak üzere 6 ortak girişim grubu çalıştığı projenin, Melen Su Alma regülatörü ve Pompaj Sistemleri ile Cumhuriyet Pompaj Sistemleri İnşaatı 51 milyon dolarlık proje bedeliyle, Yüksel İnşaat A.Ş.-Hitachi Ortak Girişimi tarafından gerçekleştiriliyor. Sisteme enerji verecek trafo merkezi, enerji nakil hattı ve idare binasının da bitirilmesiyle, Melen regülatöründe su tutma işlemine 17 Ekim 2007'de başlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber