Asrın hastalığı kanser için Singapur'da zebra balığından ilaç yapılıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD'den Ar-Ge'yi teşvik eden Singapur'a gelen Prof. Neal Copeland, zebra balıklarını kanser ilacı üretmek için kullanmaya başladı. Copeland, çalışmalarına ABD'deki arkadaşı Türk araştırmacı Kasım Dilik'i de kattı..

Küresel sermayeyi özendirmeye çalışan Türkiye için yeni model ülke Singapur. Uygun yatırım ortamı, fikri ve mülkiyet haklarının korunması, düşük oranlı vergi, araştırma geliştirme yatırımlarının desteklenmesi sayesinde Singapur, çok uluslu şirketlerin üssü haline geldi. Dünya ilaç devleri Singapur'da son yıllarda 2 milyar dolar yatırım yaptı. Kanserden tansiyona kadar çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar artık Singapur'dan dünyaya satılıyor. Sadece bir ilaç firmasının ihracatı ise 3.5 milyar doları aşıyor. Ülkenin tıbbi ürün ihracatı ise 17 milyar dolara ulaşıyor. Singapur'da 2001'de kurulan Biopolis Araştırma Merkezi, asrın hastalığı kanseri tedavi edecek aşamaya geldi. ABD'de, savaş bütçesinin artması karşısında, AR-GE'yi teşvik eden Singapur'a yerleşen Prof. Neal Copeland, zebra balıklarını kanser ilacı üretmek için kullanılıyor. Ekip'te Türkler de çalışıyor.

MUCİZENİN PERDE ARKASI

Prof. Copeland, ABD'den Türk araştırmacı Kasım Dilik'i de Singapur'a getirmiş. Ekip, "Zebra Balığı"nı kobay olarak kullanarak kanseri tedavi etmeye çabalıyor. Zebra balığının boyuna göre yumurtasının çok büyük olduğunu belirten bilim adamları, hücre yapısında değişiklik yaptığı milyonlarca balığı aynı anda bir depoda tutuyor. Kanserli hücrelerin gelişimi, genetik yapıda yarattığı tahribat ve bu değişime müdahale teknikleri üzerinde çalışılıyor. Çok yakında yeni bir kanser ilacı üretecek aşamaya geleceklerini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber