Kısırlık yetersizlik değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ender Telli, "Kısırlık bir yetersizlik ya da zayıflık değil, yalnızca bir sağlık sorunudur" dedi.

Tokat'ta, Samsun İlk Adım Üreme ve Tüp Merkezi tarafından çocukları olmayan çiftlere yönelik tüp bebek konulu bilgilendirme toplantısı Büyük Tokat Oteli'nde yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ender Telli, tamamen sağlıklı çiftlerin bile çocuğu olmayabileceğine dikkat çekerek, istenmesine rağmen çocuk sahibi olamama (kısırlık) her geçen ay giderek artan üzüntü ve endişeyi bir sonraki sürelere taşıyacağını kaydetti. Telli, kısırlığın bir yetersizlik ya da zayıflık değil yalnızca bir

sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Bu sağlık sorununu duygusal etkilenme olmaksızın taşımak mümkün değildir. Her ne kadar kısırlık, stersi kaçınılmaz olsa da acınızı gerginliğinizi atabilecek birçok yol vardır. Eşinizle birlikte farklı zamanlarda farklı tepki ve duygular yaşayabilirsiniz. Bu sağlık problemi eşlerden hangisinde olursa olsun öncelikle kabullenilmesi gereken ilk şey ortak problemlerinin olduğudur. Yani erkek veya kadının soruna yol açan eksikliği sonuçta çiftin çocuk sahibi olmasını

engellemektedir. Gebelik oluştuğunda ise problem kimden kaynaklanırsa kaynaklansın çiftin çocuğu olmaktadır. Öncelikle stresi aşmanın ilk yolu paylaşmak olmalıdır. Tedavi ettiğimiz ve bize başvuran çiftlerde en fazla görülen ve çiftleri sıkıntıya sokan faktör çevre baskısıdır" diye konuştu.

Doç. Dr. Ender Telli, yapılan çalışmalar, yumurtlama fonksiyon bozukluklarının en önemli neden olduğu gösterdiğini belirterek, "Düzenli adet kanaması gören kadınlarda bile yumurtlama fonksiyon bozuklukları görülebilir. Adet düzensizliği beraberinde yumurtlama bozukluğunu da getirecektir. Bu tür hastalarda ilerleyen dönemlerde tedavi geciktirilir ise kilo artışı ve kıllanmada artış gözlenebilir. Özellikle genç kızlık dönemlerinde bu tür problemlere çok daha sık rastlanmaktadır. PCOD (Polikistik over)

denen ve özellikle genç kızlık döneminde sık görülen bir hastalıkta adet düzensizlikleri ve hatta uzun süreli adet görememe, kilo alma ve erkek tipi kıllanmada artış gözükmektedir. Evli olan çiftlerin önemli bir kısmında da bu problem görülmektedir. Bu hastalıkta kadının yumurtalığı erkeğin yumurtalığı gibi çalışmaktadır. Bu rahatsızlığın en iyi tarafı ise tedaviye iyi yanıt vermesi ve gebelik oranlarının yüksek olmasıdır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber