YAŞ kararlarına yargı yolu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin hazırladığı sivil Anayasa, Yüksek Askeri Şûra kararlarına yargı yolunu açacak. YAŞ kararlarıyla ordudan ihraç edilen personel, iptal için dava açabilecek

Hemen her Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından başlayan 'şerh' ve kararların yargı denetiminin dışında olmasına ilişkin tartışma tarihe karışıyor. Ak Parti'nin,'Bilim Kurulu'na' hazırlattığı sivil anayasa paketinde Yüksek Askeri Şûra kararlarının yargı denetimine açılması da yer alıyor. Anayasa'nın 125. maddesinde yer alan, "Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şûranın kararları yargı denetimi dışındadır" ibaresi Anayasa metninden çıkarılıyor.

YARGI DENETİMİ

İstisnai şart yerine, sivil anayasa taslağının, 'Yargı denetimi' başlıklı bölümünde, "İdarenin hiçbir eylem ve işlemi yargı denetimi dışında bırakılamaz" hükmüne yer veriliyor. Böylece, Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemlerle, YAŞ kararlarına yargı yolu görünmüş olacak. Taslağı mimarı Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırladıkları metnin aynen kabul edilmesi durumunda, YAŞ kararları doğrultusunda ihraç edilen TSK personelinin idari yargıya başvuru yapılabileceğini belirterek, "İşlemin iptal edilmesini için dava açabilecekler. Hukuk devletinde idarenin bütün eylem ve işlemleri yargı denetimi altında olmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber