TAI, F-35 görünmez savaş uçağı hazırlıklarını başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en gelişmiş savaş uçakları arasında gösterilen F-35 görünmez savaş uçakları üretiminde görev alan TAI, üstlendiği iş payına yönelik hazırlıkları başlattı.

Katılımcı firmalar arasında yapılan iş paylaşımı çerçevesinde TAI, bu uçakların orta gövde kompozet parça üretimini yapacak.

Programa göre, ilk uçağın orta gövde kompozet parça üretimi TAI'nın Ankara'daki tesislerinde önümüzdeki yılın Haziran ayında gerçekleştirilecek.

F-16 savaş uçağı üretimine sağladığı yüzde 90 oranındaki yerli katkı payı ile bu alanda önemli kabiliyet kazanan TAI, F-35 uçak üretimi ile de teknolojik kazanımlar elde etmeyi hedefliyor.

-TAI, F-16'LARLA RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ-

Bu doğrultuda TAI'nın F-35 savaş uçağı ile, hassas toleranslı ileri teknoloji kompozit parça üretimi, tasarımı ve imalat süreleri arasında yüksek seviyede dijital entegrasyonu, robot kontrollü hassas delme, kesme ve bütünleşme işlemleri ile yüksek teknoloji kullanarak kompozet ve metal yapıştırma teknikleri kazanacak.

-20 YIL VE 500 MÜHENDİS-TEKNİSYEN İSTİHDAMI-

Bu arada TAI, hedeflediği bu kabiliyetlerle ülke ekonomisine yapacağı katkının yanı sıra 20 yıl boyunca 500 mühendis ve teknisyene iş olanağı da sağlamış olacak.

ABD'li Lockheed Martin'in ana üstleniciliğini yapacağı ''Müşterek Taarruz uçağı'' uçan en güçlü tek motorlu taarruz uçağı olacak. Süpersonik, çok fonksiyonlu beşinci jenerasyon bir casus taarruz uçağı olan F-35, F-A-18, AV-8B, A-10 ve Türkiye'nin de kullandığı F-16 uçaklarının da yerini alacak.

-TÜRKİYE ÜRETİMDE GÖREV ALACAK-

Savunma Sanayii İcra Kurulunun Haziran 2002 tarihinde aldığı karar uyarınca gündeme alınan ve 9 katılımcı ülkenin (ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye,Norveç, Danimarka, Kanada, Avustralya) ABD liderliğinde yeni nesil gelişmiş savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik projede, Türkiye, Konsept Gösterim Safhasına 1999 yılında imzalanan LOA anlaşması ile katılmıştı.

2001 yılı sonunda projenin bu bölümüyle ilgili tartışmalar tamamlanmış ve Sistem Geliştirme ve Demonstrasyon Fazı çalışmaları başlatılmıştı.

Türkiye, 150 milyar dolarlık müşterek taarruz uçağı projesinin belli bölümüne hem imal ederek hem de satın alarak katkı sağlayacak.

Projeye Türkiye'nin 10 yılda toplam 175 milyon dolarlık katkıda bulunması öngörülürken, proje çerçevesinde aralarında Türkiye'nin de ülkeler için 3 binden fazla uçağın üretilmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber