'Obeziteyle savaş başlatılmalı'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Obezite tehlikesinin giderek arttığı, sigarayla olduğu gibi obeziteyle de savaş başlatılması gerektiği bildirildi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Elvan Özbek, yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her üç kadından biri ve her beş erkekten birinin obezite olduğunu belirtti. Özbek, ''En tehlikeli 10 hastalıktan biri olarak gösterilen obezite birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir'' dedi.

Obezitenin çevresel ve genetik etkilerinin bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Özbek, son 20 yılda obezitenin salgın bir hastalık gibi hızla yayıldığını ifade ederek, bu konuda acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Sigaraya karşı başlatılan kampanyalar gibi obeziteye karşı da kampanyaların başlatılmasının elzem olduğunu kaydeden Özbek, ''Obeziteyle de savaş başlatılmalıdır. Obezite tehlikeli toplum hastalığıdır'' diye konuştu.

-''GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASI FARK-

Gelişmiş ülkelerde sosyoekonomik durumu düşük insanlar arasında obezitenin yaygın olduğunu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bunun tam tersi bir dumunun yaşandığını ve sosyoekonomik durumu yüksek insanlarda obezitenin görüldüğünü anlatan Özbek, bunun gelişmekte olan ülkelerde insanların sağlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasında kaynaklandığını söyledi.

''Şişman bebek sağlıklı bebektir'' anlayışının yanlışlığına işaret eden Özbek, obez kişilerin geçmişlerine ilişkin araştırmalarda obezitenin çocukluk çağına dayandığının belirlendiğini vurguladı.

-OBEZİTE AİLEDEN BAŞLIYOR-

Obeziteye karşı acil tedbirler alınmasının önemine de dikkat çeken Özbek, şunları söyledi:

''Günümüz insanının en büyük sorunu yeterli yürümemesi ve spor yapmamasıdır. Alınan besinlerin enerjisinin harcanmaması obeziteye yol açmaktadır. Aileler tüm fertleriyle birlikte spor yapmaya yönlendirilmelidir. Çocuklar günlerinin büyük bölümünü bilgisayar ve televizyon başında geçiriyorlar. Bu da obeziteye yol açmaktadır. Ayrıca çocuklara her istedikleri yedirilmemeli, sağlıklı beslenmesi ön planda tutulmalıdır. Çocuklarımızı aktivitelere yönlendirmemiz lazım. En önemlisi ise obeziteyi estetik bir sorun değil sağlık sorunu olarak algılamalıyız.''

-OBİZETE BİRÇOK HASTALIĞINDA NEDENİ-

Obezitenin birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini anlatan Özbek, şöyle devam etti:

''Obezite kalp-damar, solunum sistemi, sindirme sistemi hastalıklarına yol açmaktadır. Ayrıca safra kesesi hastalıklarına neden olmaktadır. Yani onlarca hastalığın da nedeni olan obezite hem insan yaşamını kısaltıyor hem de yaşam kalitesini düşürüyor. Zayıflamak isteyen kişiler mutlaka bir sağlık kurumuna başvurarak uzman doktorlardan yardımı almalıdır. Kontrollü, yavaş yavaş kilo vermek insan sağlığı açısından çok önemlidir. Aşırı kilo kayıpları da vücuda zarar vermektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber