Milliyet'in türban-başörtüsü ayrımına tepki gösterdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖNDER İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin SULA Milliyet'in anketini değerlendirdi.

Sula, "Ancak anketin sunumu ve başlıklarına baktığımızda bazı Ali-Cengiz hesapları ile de karşı karşıya olduğumuzu düşünmekteyiz." dedi.

Anketlerde -2, +2 hata payı olduğuna dikkat çeken Sula "Genel olarak bakıldığında, 2003-2007 arası başını örtenlerin oranında yaklaşık % 5 civarında bir artış varmış. Bu tip anketlerde -2, +2 hata payı dikkate alındığında ciddi bir artış sayılmaz. Ancak başını örtenlerin dağılımında ilginç bir ayrım ve saptırma sözkonusu. Çok keskin bir başörtü-türban tasnifi yapılmış. Yani başını örtenler içinde bir farklılaşma sözkonusu imiş. Eskiden bazı yetkililerin ?dağdan odun taşıyan kadınların örtüsü? şeklinde tarif ettiği başörtüsü azalırken, bilinçli Müslüman hanımların örttüğü iddia edilen türban artıyormuş.

Yani topu topu, anket hata payı dahil % 5 civarında artan başörtüsü oranı, manşetlerde 4 kat, 6 kat diye veriliyor. Bu da başörtüsünden türbana dönüşteki artış diye değerlendirilmiş." dedi.

Bunun çok ciddi bir saptırma olduğunu belirten Sula "Anketörler soruları nasıl sordular bilemiyoruz ama başını örten hanımlar arasında ?o türbanlı, bu başörtülü? diye bir ayrışma yoktur. Bu farklı değerlendirme daha çok konuya düşmanca yaklaşanların yakıştırmasıdır. Kaldı ki ?Türban? tabiri literatürümüze daha çok İhsan Doğramacı tarafından kazandırılmıştır. Amacı da üniversitelerde başörtüsü takmak isteyen öğrencilere yasakçılardan kurtulmaları için farklı isimle bir yol göstermekti.

Ankette yapılan bu saptırma, Milliyet gazetesinin duyuru ve manşetlerinde daha belirgin ortaya çıkıyor. Altı üstü % 5 in altında olduğu iddia edilen başörtü kullanma artışı ?hızlı yükseliş? ?Türbanlı sayısı 4'e katlandı? şeklinde manşetlere taşınıyor." dedi.

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber