Hastane enfeksiyonları, hasta ile hastane çalışanlarını tehdit ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF)'nden Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu, tüm dünyada ve Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan hastane enfeksiyonlarının hastalar ile hastane çalışanlarını tehdit ettiği söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu,

hastane enfeksiyonlarının yatış süresini ve tedavi maliyetini artırdığını vurguladı. Aksu, sorunun en aza indirilmesinde eğitimin en temel çözüm yolu olduğuna işaret etti.

Hastane Enfeksiyonları Kontrol Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Taşova da kontrolsüz antibiyotik kullanımının hastane enfeksiyonlarını tetiklediğini dile getirdi. Taşova, "Bunlar dirençli bakterileri ortaya çıkarıyor. Ancak yayılması bir takım enfeksiyon kontrol yöntemlerindeki aksaklardan kaynaklanıyor" dedi.

Hastane personeli, hasta ve hasta yakınlarının enfeksiyon riski altında bulunduğunu hatırlatan Taşova, özellikle hastane ortamına yeni giren çalışanların kendilerine dikkat etmesi gerektiğininin altını çizdi. Hiç tüberküloz (verem) olmayan bir kişinin hastanede çalışmaya başladıktan sonra birkaç yıl sonra bu hastalığa yakalanabileceğini söyleyerek, konuyu örnekleyen Taşova, Enfeksiyon Kontrol Komiteleri'nin sağlık kurumlarında çalışan personeli bu hususta takip ettiğini dile getirdi.

Söz konusu risk karşısında bir takım eğitim programlarıyla hastane çalışanlarını devamlı eğittiklerini açıklayan Taşova, "Birde problemin hiç düşünülmeyen tarafı var. Hastanede çalışıp eve giden insanların aileleri de tehlike altındadır. Çalışmalarımızda onları da korumayı hedefliyoruz" dedi.

1991 yılında kurulan ve 2 enfeksiyon kontrol doktoru, 3 enfeksiyon kontrol hemşiresi, Mikrobiyoloji ve Biyoistatistik Ana Bilimdalından üyeler ile Pediatrik Enfeksiyon, Cerrahi ve Dahili birimlerden temsilcilerin oluşturduğu komitenin faaliyetleri üzerinde duran Taşova, hastane enfeksiyonlarını tespit ve takibinin (sürveyans) yapılarak, antibiyotik politikasının oluşturulduğunu açıkladı. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon alanlarındaki projelerine değinen Prof. Dr. Yeşim Taşova, hastane çalışanlarının yanında çevre hastaneden gelen sağlık personelini sürekli bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.

ÇÜTF'de Uzman Doktor Aslıhan Candevir ise kontrol önlemleri ile hastane enfeksiyonlarında azalma sağlanabileceğine dikkat çekti. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Dilek Arman ise hastane enfeksiyonlarının çoğunun önlenebilir olduğunu aktardı. Arman, "Kontrol önlemlerinden el hijyeni enfeksiyon zincirini kırmada en birinci faktördür. Bir kaç saniyede ellerin yıkanması hayatı kurtarır" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber