Teziç: Rektör adaylarının aile hayatları bize ilgilendirmez

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, rektör adaylarının eşleri ile ilgili bilgiyi hiçbir zaman araştırmadıklarını belirterek, "Burada değerlendirme yapılan rektör adaylarıdır. Onların özel hayatı, aile hayatı burada bizi ilgilendirmez" dedi.

Erdoğan Teziç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Cumhurbaşkanı'na bu bilgilerin nasıl geldiğini sordunuz mu?" şeklindeki soru üzerine Teziç, "Benim aklıma hiç Cumhurbaşkanı'na bilgiyi nereden aldınız sorusunu sormak gelmedi. Üst makam kendisi. Bunu açıklama ihtiyacını hissetmedikçe, böyle bir sorunun sorulmasını devlet adabında uygun bulmam. Kendisi de, 'YÖK'ten geldi' şeklinde bir ifade hiçbir şekilde kullanmadı, Bizim buradan giden bir bilgi olmadığına göre, kendisi de benimle konuşmasında 'YÖK'ten böyle bir bilgi de vardı' şeklinde bir ifade kullanmadığına göre benim daha fazla üzerinde durup soru sormama gerek te yoktu zaten..." diye konuştu.

Yöneltilen başka bir soru üzerine Teziç, şunları dile getirdi: "Bu salonda hiçbir rektörün eşi ile ilgili ek bilgi ihtiyacını hiçbir zaman hissetmedik, araştırmadık, kendilerine de böyle bir soru yöneltilmedi. Burada değerlendirme yapılan rektör adaylardır. Onların özel hayatı, aile hayatı burada bizi ilgilendirmez. O bakımdan bunların sorulmasını isabetli bulmam. Akademik planda, yönetsel planda bilgiler istemeleri biçiminde bir toplantı olmasını isteriz. Bugüne kadar tanışma toplantıları hep böyle yapıldı."

Teziç, "Notun dosyaya nasıl girdiği ile ilgili bir öngörünüz var mı?" şeklindeki soruyu, "Bizim dosyaları hazırlarken, gidecek evrakları tek tek genel sekreter ile beraber sıraya koyarız... Tutanakları, özgeçmiş ve kısa bilgileri paraflarım. Onun dışında başka bir bilgi benim dışımda girer mi girmez mi merak da etmem. Benden çıkmıştır. Sorumluluğum içinde hazırlanan bu dosyada sonradan nasıl müdehaleler olur, o konuda bilgi sahibi de değilim, olamam da zaten" diyerek yanıtladı.

Tartışmalara konu Osmangazi Ünversitesi Rektörü Fazıl Tekin ile bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmediği sorusu üzerine, Teziç, "Niye görüşeyim ki?" dedi.

"YÖK'e, bu tip ihbar mektupları geliyor mu?" şeklindeki soru üzerine Teziç şöyle devam etti: "Rektör seçimleri öncesi buraya başkaca ziyaretçilerin gelmesini arzulamayız. Niçin gelmek istediklerini sorarız, konuyu öğrenmek isteriz. Ondan sonra kabul ederiz. Böyle bir konu açılma gibi bir eğilim hissedersek de bunu konuşturmayız. Bu süreç içinde sahsen bana başka bir bilgi de gelmedi. Bana gelmiş olsaydı zaten itibar etmezdim. Arkadaşlarımıza da sordum, size resmi evraka dayalı olarak başka bilgiler geldi mi. Bunlar da olmadığına göre artık oylamadan başka bir süreç işlemez... Adaylar hakkında bir değerlendirme yapılmaz. Tanışma sırasında edindiğimiz bilgiler dışında başka bir şey konuşulmaz ve doğrudan oylamaya geçilir."

Teziç, Köşk'e sunulan rektör adaylarının listesi ile ilgili, "Üyeler vicdanları ile başbaşadır. Ben her toplantıda üniversitenin iradesine uyulmasının isabet olacığını belirtirim ama takdir sizindir, derim. Çünkü zorlayamam. Başka türlü davranamazsınız dediğim zaman orada bir zorlama yoluna gitmiş olurum. Herkesin bir değerlendirmesi vardır. O değerlendirmede, her bir arkadaşımızın kendi iç dünyasında oluşturduğu değerlendirmedir" diye konuştu.

Teziç, 25 Eylül'deki söz konusu görüşmede, "çarşaf" kelimesinin de geçmediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber