Yoksulluk kriteri yeniden belirleniyor

Haber Giriş : 06 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin yaptığı sosyal yardımlarda kullanılmak üzere yoksulluk kriterlerinin belirleneceği yeni formül üzerinde çalışmalar devam ederken, yeni formülde Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) 2003 yılı gelir ve tüketim harcamaları araştırmasının kullanılması bekleniyor.

Sosyal güvenlik reformu kapsamında sosyal yardım ve hizmetler konusundaki hazırlıklar devam ediyor. Sosyal yardım ve hizmetler konusunda Emekli Sandığı tarafından verilen 65 yaş maaşı veya gazi maaşları gibi sosyal nitelikteki maaşlarla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kapsamında yapılan sosyal yardımların düzenlemesi ve tek çatı altında toplanması hedefleniyor.

Bütün nüfusu kapsayacak genel sağlık sigortası sistemi üzerinde çalışmalar devam ederken, öncelikle prim ödeyebilecek olanlar ile buna imkanı olmayanlar ortaya konulmaya çalışılıyor.

Bu sistem geldiğinde yeşil kart uygulamasının da uygulamadan kaldırılacağı ifade edilirken, prim ödeyemeyecek durumda olanların primlerinin bütçeden ödenmesi öngörülüyor.

Primini ödeyemeyecek olanların priminin bütçeden karşılanması durumunda bunun bütçeye bir yükü olup olmayacağı ise henüz netleşmiş değil.

Zira sosyal güvenlik kuruluşları kapsamında yer alıp da primini ödese dahi kendi cebinden sağlık harcaması yapanların yanında, kapsamda olmadan, başkasının sağlık cüzdanını kullanmak gibi yöntemlerle, sisteme kaçak girişler olduğu kaydediliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber