800 bin özürlüden yalnızca 150 bini eğitim alıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya Umut Damlaları Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi kurucularından ve Eğitim Uzmanı Seyfi Özdemir, "Birçok rehabilitasyon merkezi açılmasına rağmen Türkiye'de eğitim almayı bekleyen 800 bin özürlü bulunurken, bunların sadece 150 bin tanesi eğitim alabiliyor." dedi.

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Umut Damlaları Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi tarafından bir etkinlik düzenlendi.

Antakya Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte zihinsel özürlü çocukların gösterisi büyük alkış aldı.

Etkinlik öncesi konuşan Umut Damlaları Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi kurucularından ve Eğitim Uzmanı Seyfi Özdemir, Türkiye'de özürlü oranının çok ciddi boyutlarda bulunduğuna dikkat çekerek, toplam nüfusun yüzde 12,29'unu özürlü vatandaşların oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de 68 milyon 622 bin 555 olan toplam nüfusun 8 milyon 431 bin 937 kişisini özürlü vatandaşların oluşturduğunu belirten Özdemir, bu rakamında Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'una tekabül ettiğini söyledi.

Ayrıca bu sayının kayıtlı olan özürlüleri içerdiğini hatırlatan Özdemir, daha kayıtlı olmayan kendi evinde dışarı çıkmayan çok sayıda özürlü olduğunu da bildiklerini ifade etti. Türkiye'deki özürlülerin çeşitleri hakkında da bilgi veren Özdemir şöyle konuştu: "Özürlüleri yüzde 1,5'ini ortopedik, binde 60'ını görme, binde 37'sini işitme, binde 38'ini dil ve konuşma, binde 48'i zihinsel özürlüler ve yüzde 9,70'ini de diğer gruplardaki özürler oluşturmaktadır. Cinsiyete göre özür sayısı ise yüzde 59 erkekler, yüzde 41 kadınlardan oluşuyor. En fazla özürlü sayısı bakımından yüzde 13,13 ile Marmara birinci sırada yer alırken, yüzde 9,90 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise son sırada yer alıyor."

Hatay Engelliler ve Engelli Aileler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdal Uğurlu da, yaptığı konuşmada; etkinliklerini Umut Damlaları ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirterek, "Gönül arzu eder ki kimse engelli olmasın. Kimse de engelli olmak istemez. Ancak bu yaşamın içinde mevcut. Sağlıklı bir insan dahi bir süre sonra geçirdiği bir kaza sonucu engelli duruma düşebilir. Bu açıdan bu çocuklara şefkatle sahip çıkılmalı ve topluma kazandırılmalıdır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber