İşte İsparta faciasının ön raporu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UÇAK ROTADAN ÇIKMIŞ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ön raporunu açıkladı: Uçak güzergâhtan çıktı. Ancak kestirme yol gibi bir durum söz konusu değil. Motorlar sağlam, sabotaj bulgusu yok. Asıl neden, karakutu incelemesinden sonra belirlenecek

ANKARA Milliyet

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan Atlasjet uçağına ilişkin ön raporunu açıkladı. Buna göre, uçağın motorları kaza anına kadar çalışırken, uçağın sabote edildiğine dair bir bulguya rastlanmadı.

SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, "Uçağın güzergâhtan çıktığı kesin, ancak kısa yol gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

Arıduru, dün düzenlediği basın toplantısında 6 kişilik kaza kırım heyetinin hazırladığı ön rapora ilişkin bilgi verdi. Buna göre, heyetin kazaya yönelik tespitleri şöyle:

Havalimanında yer alan seyrüsefer cihazlarının tümü aktif halde.

Kazaya neden olacak herhangi bir meteorolojik durum yok.

Hava trafik ünitesi ses kayıt cihazı faal, sesler anlaşılır şekilde.

Uçağın hava trafik üniteleri ile haberleşmesinde çarpma anına kadar hiçbir problemi yok.

Uçağın çarpma anına kadar motorları faal.

Uçağın iniş takımları açık.

Sabotaj bulgusu yok.

Uçuş ekibine yönelik alkol, uyuşturucu testleri başlatıldı.

Uçağın teknik bakımlarının normal süreleri içinde yapıldığını ve bu anlamda hiçbir sorun olmadığını dile getiren Arıduru, pilotların eğitim sorunu olduğu iddialarına, "Her iki pilot, simülatör eğitiminin sonucunda aldığı lisans tipine uygun uçakla uçuş yapıyor. Bu konuda sorun yok" karşılığını verdi.

Kısa yol yok

Kazaya pilotun daha kısa sürede iniş yapmak için kısa yolu tercih etmesinin neden olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Arıduru, "Kısa yol gibi bir durum söz konusu değil. Uçağın normal güzergâhından çıktığı kesin. Uçağın uçması gereken güzergâh belli, enkazın bulunduğu yer belli. Ancak neden bu durumun olduğuyla ilgili olarak bir şey söylenemez" dedi. Arıduru, pilotun kuleye bulunduğu noktayı yanlış bildirip bildirmediği yönündeki soru üzerine kokpit sesleri olmadan bunun net olarak tespit edilemeyeceğini söyledi.

Arıduru, pilotların çok fazla uçuş yaptıkları için yorgun olduğu yönündeki iddialar konusunda da, "Kaptan pilot, kasımda 34 saat 55 dakika uçmuş. Yardımcı pilot, 16 saat 35 dakika uçmuş. Aylık üst sınır 110 saattir. Ayrıca, ekip, uçağın son uçuşunda yenilenmiş" diye konuştu. Arıduru, yolcuların cep telefonlarının açık olduğu yönünde somut bir tespit olmadığını da ifade etti.

Basın toplantısında, uçağın ses kayıtları ve uçuş bilgilerini içeren iki adet turuncu renkteki kara kutusu da gösterildi. Arıduru, kara kutuların çözümünün en sağlıklı şekilde yapılacağı laboratuvarları araştırdıklarını, buna göre karakutunun uygun ülkeye gönderileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber