Meclis'te görme engellilere yeni düzenlemeler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, TBMM'de görme engellilere yönelik bazı düzenlemeler yapılacağını bildirdi.

Lokman Ayva, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Kurulda gizli oylamalarda kullanılan "evet", "hayır" ve "çekimser" yazılı pulların görme engelliler için farklı şekillerde dizayn edilmesi, asansörlerde kabartma harf kullanılması gibi bazı çözümlerin gündeme geleceğini söyledi.

11 yaşından bu yana gözleri görmeyen Lokman Ayva, engellilerin

sorunlarının gündeme geldiği Dünya Özürlüler Gününde, yaşadığı sıkıntıları anlattı. Ayva, sorunları yaşarken, çözümleri bulurken ve duygusal bağlamda, sokaktaki engelliden bir farkı bulunmadığını dile getirerek, "Bedensel engelli, görme engelli bir kişi, işe, okula giderken sorunlar yaşıyorsa, ben de TBMM'de farklı durumlar yaşıyorum" diye konuştu. Bütün sistemlerin, engelliler dışında, onlar dikkate alınmadan kurulduğunu ifade eden Ayva, TBMM'nin de böyle olduğunu söyledi. Ayva, Anayasa değişikliğine ilişkin oylamaların gizli olduğuna işaret ederek, "Ama nasıl yapacaksınız? Genel Kurulda yoklama yapılırken, birinin yardımına ihtiyaç duyuyorum" dedi. Ayva, bu sorunlarla ilgili TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştüklerini, Toptan'ın, çözüm yollarının bulunması için talimat verdiğini kaydederek, Anayasa değişikliği oylamalarında, "evet", "hayır" ve "çekimser" şeklindeki yuvarlak pulların her birinin kare-üçgen veya yuvarlak şeklinde yapılması, asansörlerde kabartma harflerin olması ve elektronik cihazlarla ilgili bir çalışma başladığını anlattı.

"TBMM'DEKİ ANONSLARDA, İŞİTME ENGELLİLER SORUN YAŞIYOR"

TBMM'de ziyaretçi kapılarında yapılan anonslarda, işitme engellilerin sorun yaşadığına işaret eden Ayva, buna yönelik teknik değişiklikler yapılması gerektiğini kaydetti.

Ayva, TBMM'deki tuvaletlerin, asansörlerin tekerlekli sandalyelere uygun şekilde organize edildiğini, rampaların bulunduğunu dile getirdi.

Mecliste, personelin engelli milletvekiliyle çalışmaya alışmasının ve engelli milletvekili ile diğer milletvekilinin ilişkisinin de önemine işaret eden Ayva, bu konuda hiçbir sorun yaşamadığını söyledi. Ayva, personelden çok büyük destek gördüğünü, her siyasi partiden milletvekiliyle de dayanışmaya dayalı ilişkisi bulunduğunu anlattı.

Ayva, Özürlüler Yasasının 2005'te çıkarıldığını anımsatarak, bir babanın, özürlü çocuğuyla sokakta yürümekten utandığını, başka bir babanın "Benden sonra özürlü çocuğuma kimse bakmayacak" diyerek, önce çocuğunu öldürüp, sonra intihar ettiğini belirtti. Ayva, bütün bunların kanunla değiştirilemeyeceğini ifade ederek, "Özürlüler Yasası, bu sorunları bitiren bir kanun değil, çözümleri başlatan kanundur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber