Bir banka müşterisini nasıl aldatır?

Haber Giriş : 06 Aralık 2007 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müşterilerini 2'inci bir Worldcard sahibi yapmaya başlayan Yapı Kredi Bankası, yasayı hiçe saydı. Bankanın müşterilerini aldatması ve insanı şok eden güvenlik zaafı da cabası

Osman ATEŞLİ'nin haberi

Yeni bankacılık kanununa göre kredi kartının aylık limitinin atırımının bile müşteriye sorulmadan yapılmaması gerekirken, Yapı ve Kredi Bankası tüm müşterilerine ikinci bir kredi kartı göndermeye başladı. Üstelik yeni kanun, gayet açık bir şekilde, müşterinin talebi dışında kredi kartı hazırlamayı yasakladığı halde...

KREDİ KARTLARI KANUNU NE DER?

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa göre "Kart çıkaran kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremezler." denilmektedir.

Yapı ve Kredi Bankası ise, tam bir oldu bitti ile, müşterilerine kart gönderiyor. Bunu yaparken 'müşterisini ödüllendiriyormuş' süsü veren banka, kanunen sorumluluğu olmasına rağmen müşteriye sormuyor, bütün kararlarıı tek taraflı alıyor ve uyguluyor.

BANKA İKİNCİ KREDİ KARTINI MÜŞTERİSİNE NASIL GÖNDERİYOR?

Müşterisine bir mektupla ön bildirim yapan banka, müşiterisine ikinci bir Worlcard sahibi olma olnağı tanıdıklarını ve kendisi için özel hazırlanan ikinci kredi kartının çok kısa bir süre sonra eline geçeceğini duyuruyor.

İşte Yapı ve Kredi Bankası'nın müşterilerine gönderdiği mektup..

Banka tarafından müşteriye gönderilen bu yazıdaki ifadelerden de açık bir şekilde anlaşıldığı gibi banka müşteriye danışmadan kartı hazırlamış ve kargoya vermiştir.

İkinci Worldcard'ın 'müşterilere sunduğu kolaylıklar'dan bahsedilirken de yine ilgili kanuna aykırı hareket edilmeye devam ediliyor.

* Farklı hesap kesim tarihi!

Hesap kesim tarihinin farklı olması demek bankanın müşterisi adına ikinci bir kredi kartı hesabı açmış olması demektir. Gelen ikinci kredi kartının üzerindeki numaraya bakıldığında müşteri kodunun aynı, kredi kartı numarasının farklı olduğu görülecektir. Bunun yanında iki farklı hesap özetini ve hesabı kontrol etme zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Gününde yapılamayan ödemeler ve faiz yüklenen müşteri her zaman bankanın işine gelir. Üstelik ayın sonunu zor getiren 'ortadirek' tabir edilen müşterilerin ödeme zorluğu yaşayacağı da bir diğer dikkate alınması gereken konudur.

* Daha fazla limit!

İkinci Worldcard'a mevcut Worldcard'ın sahip olduğu kadar limit imkanı tanıyan banka müşterisine 'kesintisiz alışveriş keyfi' yaşattığını iddia etmektedir.

Zaten aylık kazancının bir kaç katı olan ve aşırı yüksek olduğu çok defa gündeme gelen kredi kartlarının limitleri, ödeme güçlüğü çeken müşteri için daha çok borçlanma ortamı yaratmak demek olacaktır.

* Ücretsiz!

Banka, şu an kullandığınız Worldcard'ınızı kullanıma kapatmadığınız sürece bu kartınız için kart ücreti ödemeyeceğinizi de taahhüt etmektedir.

Pek çok müşterinin bu ücreti geri almak için paranın peşine düştüğünü düşünürsek bu yukarıdaki ibare müşterinin hoşuna gideceği bir durumdur. Ancak kredi kartınızın elinize ulaştığı anda aldığınız ikinci zarftaki üyelik sözleşmesi hiç de öyle dememektedir. Üyelik sözleşmesinde banka kart ücreti alınacağından bahsetmektedir.

İşte o kısım:

"Kart Ücreti: Kartlarının verileceği ilk yıl da dahil olmak üzere, KART'ların kullanımda olduğu her yıl VVorldcard için 30 YL, VVorld Gold Club için 40 YTL, VVorld Platinum Club için 50 YTL, VVorld Crystal Club için 300 YTL, VVorld Travel Club için 50 .YTL (Seyahat Program ücreti dahil), VVorld Play Club için 40 YTL (Genç Çalışan Programı ücreti dahil), Fenerbahçe VVorldcard için 20 YTL, Fenerbahçe VVorldgold için 30 YTLJenerbahçe VVorldplatinum için 50 YTL'dır.

Ek Kart Ücreti: Ek kartların her biri için, ve ilk yıl da dahil olmak üzere her yıl VVorldcard için 10 YTLVVorid Gold Club için 10 YTL, VVorld Platinum Club için 10 YTL, VVorld Crystal Club için 50..YÎL,.,World Travel Club için 10 YTL, VVorld Play Club için 10 YTL'dır."

Buradan da açık bir şekilde anlaşılacağı gibi bankanın sözleşmesine göre kart ücreti vardır. Banka burada da kanuna aykırı hareket etmektedir. Tüketici lehine sonuçlanan onlarca mahkeme kararına rağmen, banka müşterilerinden kart aidatı kesmektedir. Kredi kartlarının banka tarafından gönderilen hesap özetlerine eklenen veya banka hesaplarından müşteriye sorulmadan kesilen ücretleri geri almak için uğraşmak gerektiğinden, bu ücretler haksız bir şekilde kesilmeye devam edilmektedir.

Ayrıca bilgi almak için aradığımız Yapı ve Kredi Bankası müşteri temsilcilerinden, ikinci kredi kartı olarak gönderilen kartlardan 1 yıldan sonra üyelik ücreti alınacağını öğreniyoruz.

İNSANI ŞAŞKINA ÇEVİREN GÜVENLİK ZAAFI

Bununla beraber, kredi kartlarının müşteriye ulaştırılması sırasında yaşanan güvenlik zaafının da sorgulanması gereken bir başka konuydu. Kredi kartlarının içinde bulunduğu zarfta gönderilen üyelik sözleşmesi zarfı getiren kurye görevlisi tarafından doldurulmaktadır. Banka çalışanı olmamasına rağmen üçüncü bir şahıs müşterinin bütün özel bilgilerini (kimlik bilgileri, anne kızlık soyadı telefon ve adres bilgileri, kredi kartının limiti vs....) öğrenmektedir.

Kanuna göre bu bilgilerin üçüncü şahıslarla paylaşılması suçtur ve banka sistemin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

İşte ilgili kanundaki çok açık şekilde ifade edilen ibareler:

"Üye işyerleri, kartın kullanımı sonucunda kart ve kart hamili ile ilgili edindikleri bilgileri, kanunla yetkili kılınan kişi, kurum ve kuruluşlar hariç olmak üzere kart hamilinin yazılı rızasını almadan başkasına açıklayamaz, saklayamaz ve kopyalayamaz. Üye işyerleri, kart bilgilerini üye işyeri anlaşması yaptığı kuruluş dışındaki şahıs veya kuruluşlarla paylaşamaz, satamaz, satın alamaz ve takas edemez. Üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, bu fıkranın uygulanmasını gözetmekle yükümlüdür.

Kart çıkaran kuruluşlar, edindikleri kişisel bilgileri gizli tutmak, kendi hizmetlerinin pazarlanması dışında başka amaçlarla kullanmamak ve kanunla yetkili kılınan kişi, kurum ve kuruluşlar dışında kalanların bu bilgilere ulaşmasını engellemek amacıyla gereken önlemleri almakla yükümlüdür."

İkinci kredi kartının teslimi sırasında imzalatılan evraklarla ilgili teyit almak için 444 0 444'ü ararken aynı bilgilerle sorgulamadan geçirildiğimizde, kredi kartları gizliliği açısından sakınca doğuracak, ne büyük bir güvenlik zaafıyla karşı karşıya olduğumuza bizzat şahit olduk.

Bu bilgilerin neden kurye görevlisi tarafından doldurulduğunu ve üçüncü bir şahıs tarafından öğrenilmesinde bankanın neden sakınca görmediğini sorduğumuzda ise yetkililerden sadece, "Bankamızın uygulaması böyle" cevabı aldık.

Konu ile ilgili Tüketici Derneklerine benzer şikayetlerin gelip gelmediğini öğrenmek için Tüketici Hakları Merkezi (TÜMER) Başkanı Ömer Keser'i aradık.

Karşılaştığımız durumu anlattığımız TÜMER Başkanı Keser, bankanın yasaları hiçe saydığını ve açık bir şekilde suç işlediği yönünde görüş bildirdi.

Keser'in tüketicilere bazı uyarıları vardı:

Müşterileri kendi talepleri dışında hazırlanan ve kurye ile adreslerine ulaştırılan kartları kesinlikle kabul etmemeleri konusunda uyaran Keser, üyelik sözleşmelerinin de hiç bir şekilde imzalanmamasını istedi.

Ayrıca kart ücreti adı altında müşteriden alınan ücretlere dikkat çeken Keser, emsal teşkil edecek sonuçlanan davaları hatırlatırken, müşterilerden yasal olmayan bu paraları ödenmemeleri gerektiğini söyledi.

Biz de kanunsuz olarak yapılan bu uygulamanın sona erdirilmesi isterken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkililerini ve sorumluları ilgililer hakkında gerekli işlemi yapmaları için göreve çağırıyoruz.

İLİŞKİLİ HABERLER

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu

Kanunun amacı; banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına, kullanımına, takas ve mahsup işlemlerine ilişkin usûl ve esasları düzenlemek suretiyle kartlı ödemeler sisteminin etkin çalışmasını sağlamaktır. İşte yeni kanun:

Kart aidatı alan banka kaybeder

BBDK, kredi kartı konusundaki bankaların değişik uygulamasına açıklık getirdi, 'Sözleşmede yoksa kart sahibinden sabit yıllık ücret ve aidat alınamaz'

2007-10-18 02:59:00

Kredi kartında yıllık aidata iptal

Başvuru üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciden tahsil edilen yıllık kart aidat bedelinin, haksız olduğuna ve bedelin tüketiciye iade edilmesine karar verdi.

2007-09-06 04:02:00

Bankanın üyelik hakkı itirazı reddedildi

Kastamonu Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi kartı aidatının iadesini isteyen müşterinin itirazını haklı bulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararına banka tarafından yapılan itirazı reddetti.

2007-09-05 13:21:00

Kredi kartı ücreti için bankaya ret

Tüketici Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin verdiği ''Kredi kartı yıllık kullanım ücretinin müşteriye iadesi'' yönündeki kararına banka tarafından yapılan itirazı reddetti.

2007-06-18 10:14:00

Tüketiciler Birliği: BDDK güçlünün yanında

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği ile tüketicinin yanında değil güçlünün yanında yer aldığını ileri sürdü.

2007-03-13 10:35:00

Kredi kartı soygununa BBDK freni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi kartlarından kesilen aidatların 'haksız şart' olduğunu duyurdu. Tüketiciler dava açabilecek. İşte neler yapılacağı; adım adım.

2007-02-04 08:28:00

Kredi kartında limit tuzağına dikkat

Bankaların tatlı kazanç kapısı kredi kartlarında büyüme yavaşlayınca müşteriler sürpriz uygulamalarla karşı karşıya geliyor: Limit aşım ücreti ve gecikme faizi...

2007-01-18 09:56:00

Kredi kartı üyelik aidatına devam

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankaların, operasyonel maliyetlerini kart talebinde bulunan müşteriye yansıtmasında hukuki bir sakınca bulunmadığını belirtti.

2007-02-05 17:58:00

Kredi kartı ücretlerine son nokta

Kredi Kartı ücretleriyle ilgili değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Özer, BBDK'nın kararıyla soruna son noktanın konulduğunu söyledi. Özer, tüketiciye çağrı yaptı:

2007-02-05 00:59:00

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber