YÖK'e sürpriz isimler

Haber Giriş : 08 Aralık 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK için beş favori

2003'ten bu yana YÖK'ün başkanlığını yapan Teziç emekliye ayrıldı. Boşalan YÖK Başkanlığı için 5 kişinin ismi geçiyor: Tunçalp Özgen, Enver Hasanoğlu, Bülent Zülfikar, Halis Ayhan, Ergun Özbudun.

BİLAL ÇETİN/ANKARA/ Yenişafak

Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in YÖK Başkanlığı'ndaki görev süresi bugün sona eriyor. Anayasa hukukçusu olan Teziç uygulamalarıyla çokça tartışıldı. Şimdi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Teziç'in yerine kimi atayacağı merak ediliyor. YÖK başkanlığı için eski başkan İhsan Doğramacı'nın Prof. Tunçalp Özgen ile Prof. Enver Hasanoğlu için kulis yaptığı öğrenildi. YÖK Genel Kurulu üyeleri Prof. Bülent Zülfikar ve Prof. Halis Ayhan ile Prof. Ergun Özbudun da isimleri anılan kişiler.

Cumhurbaşkanı Gül, mevcut YÖK Genel Kurulu üyelerinden birini başkan olarak atayabileceği gibi, yeni bir ismi de atayabilir.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Gül, kimi atayacağı konusunda yakın çevresine sır vermiyor. Prof. Bülent Zülfikar en çok anılan isimlerden. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Sağlık Daire Başkanlığı görevi yapan Zülfikar, Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine atanmıştı. YÖK Genel Kurulu üyeleri Halis Ayhan ile İzzet Özgenç'in isimleri de anılıyor.

ÖZBUDUN DA OLABİLİR

Cumhurbaşkanı Gül'ün, YÖK Genel Kurulu'nun mevcut üyelerinin dışında bir ismi de YÖK Başkanı olarak atayabileceğine dikkat çekiliyor. Anayasa Hukukçusu Prof.Dr. Ergun Özbudun bu isimlerden biri olarak öne çıkıyor.


Esra KAYA / ANKARA/Hürriyet

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e veda ziyaretinde bulunurken artık bugünden itibaren YÖK'te "Teziç dönemi" de sona eriyor.

Gözler şimdi Gül'ün, YÖK Başkanlığı'na atayacağı isme çevrildi. Bu koltuk için adı geçenlere en son, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ekibinden Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Abdüssamet Arslan ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TÜBİTAK Başkanı olmasında desteklediği Prof. Dr. Nüket Yetiş de eklendi.

Arslan, 22 Temmuz seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olmuş ancak listeye girememişti. MEB'de Yatırımlar Tesisler Dairesi Başkanlığı yapan Arslan, Çelik'in ikinci kez Milli Eğitim Bakanı olmasıyla MEB Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi. Türkiye'de henüz pek bilinmeyen "yapay zeka" konusundaki bilimsel çalışmalara da öncülük Arslan, aynı zamanda Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi. Yetiş'in ise TÜBİTAK Başkanlığı'na getirilmesi sırasında hakkında birçok iddia ortaya atılmıştı. Sezer, uzun süre Yetiş'in atama kararnamesini imzalamamıştı.


Teziç'in yerine sürpriz YÖK Başkanı beklentisi

Nergis DEMİRKAYA/ANKARA/Sabah

26 yılık YÖK tarihinde 4 yıllık görev süresini bugün akşam 17.30'da dolduracak olan Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in yerine getirilecek ismin sürpriz olması beklentisi arttı. Teziç, dün son kez, üniversitelerle ilgili bütün kararların alındığı YÖK Genel Kurulu'na başkanlık etti. Daha sonra kurum çalışanlarıyla vedalaşan Teziç akşam saatlerinde de, Türkmenistan'dan yeni dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e veda etti. Gül, YÖK Başkanlığı için önce Köşk kontenjanından Yükseköğretim Kurulu'na bir üye atayacak. Kulislerde YÖK Başkanlığı için YÖK Genel Kurulu üyesi Enver Hasanoğlu, Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı, YÖK Üyesi Bülent Zülfikar, YÖK'ün İlahiyat kökenli üyesi Halis Ayhan ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu'nun ismi geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber