YÖK'ün Faaliyet Raporu yayımlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 11:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün Faaliyet Raporu'nda, ''Hükümetlerin, öğretim üyesi yetiştirmek için yeterli kadro vermek yerine, şartları oluşmadan yeni üniversite açma politikasını tercih ettikleri'' belirtildi.

Yükseköğretim Kurulu'nun, 9 Aralık 2003- 9 Aralık 2007 tarihlerini kapsayan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in dönemindeki faaliyetleri içeren ''YÖK Faaliyet Raporu'' yayımlandı.

Rapor, görev süresi bugün sona eren YÖK Başkanı Teziç tarafından dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunuldu.

Raporda, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarıyla ilgili 2003 ve 2004 yılları içinde, Üniversitelerarası Kurul içinden bir grup rektör tarafından, hükümet temsilcileriyle işbirliği çerçevesinde Yükseköğretim Kanunu'nda yapılması düşünülen reform çalışmalarına zemin oluşturması amacıyla bir ''taslak'' hazırlandığı, ancak taslağın kanunlaşamadığı belirtildi.

Bu sonucun, ''hükümetin, yükseköğretimi Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırmaktan çok, üniversiteler üzerindeki etkinliğini arttırmayı öngörmesi nedeniyle, toplumda yeterince destek görmemesinden kaynaklandığı'' ifade edildi.

Raporda yeni açılan üniversiteler konusuna da yer verildi. 15 ilde yeni üniversite açmak üzere, hükümet tarafından Yükseköğretim Kurulu'na yapılan başvuruların değerlendirilerek yeni üniversite açılması ile ilgili kriterlerin geliştirildiği, bu kriterlere göre yalnız dört ilde yeni üniversitenin açılabileceğinin bildirildiği belirtildi.

Yükseköğretim Kurulu'nun bu görüşüne rağmen, 2006'da 15, 2007'de 17 olmak üzere 32 devlet üniversitesi açıldığı anımsatıldı.

Üniversite, fakülte, yüksekokul, ve öğrenci sayılarındaki artışa karşılık üniversitelerin akademik kadrolarında aynı oranda artışın sağlanamadığı belirtildi.

Türk yükseköğretiminin üç ayrı finansmanı kaynağı bulunduğu, bunların devlet bütçesi, döner sermaye gelirleri ve öğrenci katkı payları ile faaliyet gelirleri olduğu hatırlatıldı.

YÖK ve Üniversitelerin bütçesinin, MEB bütçesi içindeki payının son dört yılda yüzde 25'den yüzde 20'ye düşürüldüğü, üniversite, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul sayılarındaki artışa rağmen 2008 bütçesindeki artış oranının,geçen yıl olduğu gibi yüzde 11 civarında olduğu vurgulandı.

Yükseköğretimdeki büyümeye karşılık, kurumsal olarak YÖK bütçesinde son dört yıldaki artış oranlarının çok düşük olduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber