Bakan Eker: Türkiye'nin gürültü haritasını hazırlıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, uygulamaya koydukları pilot proje ile Türkiye'nin gürültü haritasını hazırladıklarını söyledi.

Eroğlu, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2008 bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri yanıtladı. Bakanlığının, solunan havadan, içilen suya kadar ülkenin her noktasıyla ilgilendiğini belirten Eroğlu, "Biz bunun şuurundayız. Hedefimiz, çevre, orman, doğa koruma ve su konularında sürdürülebilir bir yönetimin uygulamaya konulmasıdır" dedi.

Çevre ile ilgili konuların AB sürecinin en önemli ayağını teşkil ettiğini hatırlatan Eroğlu, 300 direktiften oluşan AB müktesebatının çok önemli bir bölümünün Türk mevzuatıyla uyumlu hale getirildiğini bildirdi. Direktiflerin yüzde 40'ının uyumlu hale getirildiğine işaret eden Eroğlu, hedeflerinin 2010 yılına kadar tüm mevzuatı AB direktifleriyle uyumlu hale getirmek olduğunu ifade etti.

Bakan Eroğlu, 81 ilin hava kalitesinin sürekli ölçüldüğünü hatırlatarak, Bakanlığının web sayfasından illerin hava ölçüm sonuçlarının yayınlandığını bildirdi. Türkiye'nin Kyoto Protokolüne taraf olmadığını anımsatan Eroğlu, protokol konusunda çeşitli bakanlıklarla birlikte çalışma yapıldığını dile getirdi.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, gürültü kirliliği ile mücadele konusunda da çalışma yürüttüklerini belirterek, havaalanı, sanayi sitesi ve demir yolu gibi pilot olarak seçilen alanlarda bölgesel gürültü haritaları hazırlandığını açıkladı. Eroğlu, çalışma tamamlandığında Türkiye'nin gürültü haritasının çıkarılacağını söyledi.

Katı atık depolaması ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Eroğlu, katı atık tesislerinin 15'den 29'a çıkarıldığını bildirdi. 51 tesisin yapım çalışmasının devam ettiğini kaydeden Eroğlu, 2008 yılı sonuna kadar tesislerin tamamlanacağını ve 50 milyon kişinin katı atıklarının bertaraf edileceğini anlattı.

Eroğlu, OECD'nin çevre göstergelerinde, Türkiye'nin 2003 yılında 98.

sırada yer aldığını hatırlatarak, 2007 itibariyle Türkiye'nin aynı göstergelerde 45. sıraya yükseldiğine dikkati çekti. Ülke genelinde 51 ilin çevre düzen planlarının hazırlandığını belirten Eroğlu, kalan illerle ilgili çalışmanın da devam ettiğini söyledi. 2008 ve 2009 yıllarında hazırlanacak çevre düzen planlarını ile Türkiye'nin yüzde 70'nin planının tamamlanmış olacağını ifade eden Eroğlu, bu planların arazilerin korunması için önemli olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber