AKP'li Kalkan: Yaş ve HSYK kararları yargı denetimine tabi olmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)

kararları ile cumhurbaşkanın tek başına yaptığı işlerin, yargı denetimine tabi olmasını istedi. AK Parti'li milletvekilleri, Adalet Bakanlığı, Danıştay, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Telekomünikasyon Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerinde görüşlerini dile getirdi. AK Parti İzmir Milletvekili Kalkan, adaletin olmadığına yönelik bir şüphenin, toplumda yozlaşmaya yol açacağını, bu nedenle yargıya güvenirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Kalkan, YAŞ ve HSYK kararları ile cumhurbaşkanın tek başına yaptığı işlerin, yargı denetimine tabi tutulması, disiplin cezalarının, yargı denetimine açılması gerektiğini belirtti. AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Türk milleti adına karar veren iki kurumun; TBMM ve yargı olduğunu ifade etti. Yargının sorunları bulunduğunu ancak bunların yeni oluşmadığını dile getiren Sıvacıoğlu, hakim ve savcı açığının giderilmesi gerektiğini bildirdi. Sıvacıoğlu, AK Parti iktidarının, "Vicdanları ile cüzdanları arasında sıkışmış hakim ve savcıları, cüzdanlara sıkışmaktan kurtardığını, vicdanlarıyla baş başa bıraktığını" söyledi. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, hukuku savunmada ve hukuka güvenmede birleşilmesi gerektiğini dile getirdi. Yoğun iş yükü altındaki Yargıtayın, hata yapmamasının mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, "Elbette Yargıtayın eleştirilecek kararları da vardır ancak özgürlüğün korunması ve geliştirilmesine yönelik örnek pek çok kararı da vardır" diye konuştu.

"GİZLİ KULAKLAR ÜLKESİ"

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Türkiye'nin, geçmiş yıllarda telefon dinleme nedeniyle "Gizli kulaklar ülkesi" haline geldiğini belirterek, "Neredeyse gizli kulak, hayatın bir parçası haline gelmişti. Özel hayata yapılan bu saldırıdan, hukukun üstünlüğüne bağlı kurumların denetimiyle kurtulabilirsiniz. Yeter ki kurumların başında hukuka, hukukun üstünlüğüne inanan, yasa dışılıklara ve rutin dışına çıkmak isteyenlere izin vermeyecek görevliler bulunsun" dedi.

AK Parti grubu adına son sözü alan İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı da Türkiye'nin "Denizci ülke" olmasını isteyerek, bu nedenle vatandaşlara, denizciliğin sevdirilmesi gerektiğini söyledi. Yardımcı, bunu teşvik etmek için tekne vergilerinin düşürülmesini önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber